Tržište

Dolar porastao, nafta skuplja

  • Izvor: Index.hr
  • 11.05.2022.08:03

Vrijednost dolara porasla je na valutnom tržištu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,86 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 103,60 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 130,35 jena, kao i juče u ovo doba.

Ali, američka valuta je ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena evra skliznula na 1,0535 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0580 dolara.

Cijene nafte su, pak, porasle, nakon dva dana pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 1,85 odsto, na 104,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,75 odsto, na 101,50 dolara.

Kineske berze porasle, na ostalima oprez

Na azijskim se berzama u srijedu trguje suzdržano jer ulagači s oprezom čekaju izvještaj o inflaciji u SAD, dok su kineske berze porasle, zahvaljujući nadi u nove podsticajne privredne mjere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,9 odsto, nakon što je juče skliznuo na najniži nivo u gotovo dvije godine.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 odsto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 1,6 i 1,7 odsto. U Južnoj Koreji i Australiji su, pak, blago pale.

Snažan rast kineskih berzi zahvaljuje se nadi ulagača u nove podsticajne mjere, nakon što su jutros objavljeni podaci pokazali da je u aprilu usporen rast proizvođačkih cijena u odnosu na prethodne mjesece.

Doduše, potrošačke su cijene porasle 2,1 odsto na godišnjem nivou, više nego što se očekivalo, ali popuštanje pritiska na proizvođačke cijene otvara prostor, kažu analitičari, za nove mjere koje bi podstaknule rast privrede.

Posljednjih mjeseci rast druge po veličini svjetske privrede znatno usporava zbog strogih mjera za sprečavanje širenja Kovida-19.

Tagovi: