Istraživanje

Domovi i njega za starije sve skuplji u Njemačkoj

  • Извор: Агенције
  • 14.02.2023. 21:35

Troškovi njege i života u domovima za stare i one kojima je potrebna njega u Njemačkoj naglo rastu posljednjih godina, a s njima i udio koji stanari tih ustanova moraju plaćati iz svog džepa takozvana participacija.

Od ove godine, novi stanari domova moraju iz svog džepa plaćati u prosjeku 2.411 evra mjesečno što je (u prosjeku) 278 evra više nego prije godinu dana.

Razlog povećanja troškova su prije svega veće plate medicinskog osoblja i više cijene hrane. To je rezultat istraživanja krovne organizacije nekih od najvećih zdravstvenih osiguranja u zemlji, prenosi DW.

Obavezno osiguranje za dugotrajnu njegu (Pflegeversicherung), koje se od plate odbija zaposlenima u Njemačkoj, pokriva dio troškova njege, ali ostatak se mora plaćati dodatno. Za stanare doma tu su dodatno troškovi za smještaj i hranu, kao i investicije.

Prosječni troškovi doma u Njemačkoj odnosno participacije koju mjesečno plaćaju stanari iznose 2.468 evra. Od toga medicinska njega košta 1.139 evra, smještaj i hrana 857 evra, a za investicije u objektu se plaća 472 evra.

Od prošle godine se participacija za njegu dodatno subvencioniše, u zavisnosti od vremena provedenog u domu: pomoć u prvoj godini je samo pet odsto, u drugoj 25 odsto, u trećoj 45 odsto, a na kraju iznosi 70 odsto.

Tako od 1. januara 2023. za prvu godinu boravka u domu troškovi participacije u prosjeku iznose 2.411 evra mjesečno. Ali, čak i uz najveću moguću subvenciju, dakle za one koji su u domu duže od tri godine, troškovi participacije su 1.671 evro mjesečno.

Svi iznosi su statistički prosjek za cijelu Njemačku naravno da je dom skuplji na zapadu nego na istoku zemlje, a postoje značajne razlike po pokrajinama, od kojih neke imaju i specifične troškove za obuku osoblja koje stanari doma moraju takođe finansirati.

Kada se sve uzme u obzir, mjesto u domu u prvoj godini u prosjeku je najskuplje u Sarlandu (2.782 evra), a tu su odmah i BadenVirtemberg i Sjeverna RajnaVestfalija. Najjeftinije je u SaskojAnhaltu (1.823 evra). A nakon tri godine u domu, najskuplje je živjeti u nekoj ustanovi u Sjevernoj RajniVestfaliji (2.005 evra), a najjeftinije u SaskojAnhaltu (1.237 evra).

Prosječna penzija u Njemačkoj iznosi oko 1.600 evra. Na zapadu je nešto viša nego na istoku. Muškarci primaju znatno veću prosječnu penziju nego žene, koje su često ostajale kod kuće, da se bave domaćinstvom i vode računa o porodici.

Računica je jasna ko mora u dom, u prosjeku ne može plaćati participaciju od svoje penzije. Ako osoba u domu nije u stanju da plaća svoju participaciju, onda to preuzima socijalna služba i potom troškove prebacuje na one za koji su na to obvezni po zakonu. To su u prvom redu supružnik ili partner, pa zatim djeca.

Dijete je, na primjer, obavezno plaćati za svoje roditelje ako ima prihode veće od ukupno 100.000 evra bruto godišnje  računajući tu platu, prihode od izdavanja nekretnina, trgovine vrijednosnim papirima. A ako osoba nema partnera ili djecu, ili oni nisu u obavezi ili u stanju da plaćaju uskače socijalna pomoć.

Novo povećanje troškova u domovima uslijediće od 1. jula zbog daljeg povećanja troškova za medicinsko i drugo osoblje koje se bavi njegom.

Do kraja jula političari moraju implementirati presudu Saveznog ustavnog suda, koji je prošle godine odlučio da roditelji s više djece moraju biti u boljem položaju od manjih porodica i onih bez djece  kada je riječ o obaveznom osiguranju za dugotrajnu njegu.