Savjet ministara BiH

Ekonomski rast BiH prošle godine 7,1 odsto

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2022. 15:42

Savjet ministara BiH usvojio je danas dokument "BiH - Ekonomski trendovi - godišnji izvještaj 2021", prema kojem je ekonomski rast u BiH prošle godine iznosio 7,1 odsto u odnosu na godinu ranije i u rangu je regionalnog prosjeka zemalja Balkana.

Na relativno visok ekonomski rast u prošloj godini najviše je uticalo povećanje privatne potrošnje od 6,3 odsto, što je predstavljalo više od polovine ostvarenog ekonomskog rasta, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prema podacima nadležnih statističkih institucija, tokom 2021. godine u BiH je zabilježen rast broja zaposlenih od oko 1,3 odsto, realni rast plata od 2,4 odsto, povećanje novčanih doznaka građana iz inostranstva od oko 20 odsto, a došlo je i do postepenog oporavka kreditne aktivnosti, naročito u domenu sektora stanovništva.

Savjet ministara zadužio je Direkciju za evropske integracije da prati aktivnosti radnih grupa Savjeta EU u vezi sa donošenjem uredbe o jedinstvenom tržištu digitalnih usluga.

Ministarstvo pravde zaduženo je da u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara i Direkcijom za evropske integracije, a nakon donošenja uredbe o jedinstvenom tržištu digitalnih usluga na nivou EU, pristupi izradi normativnog akta o sprečavanju nezakonitog govora mržnje na internetu.

Savjet ministara usvojio je izvještaj Ministarstva pravde o sprovođenju pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa za 2021. godinu, u kojem se navodi da su institucije BiH u prošloj godini sprovele 528 konsultacija u izradi pravnih propisa, te je objavljeno 438 izvještaja.

Na veb aplikaciji "e-konsultacije" registrovano je 65 institucija, jedna više u odnosu na prethodnu godinu, a sve institucije BiH su imenovale koordinatore i zamjenike koordinatora konsultacija, uz 359 vođa konsultacija.

Na sjednici je usvojena informacija o stanju implementacije projekta "Digitalna platforma ekonomske diplomatije Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara", kao i informacija o održavanju šestog sastanka Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH. 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.