Najavljen štrajk

Evropi prijeti kolaps, 12.600 letova u opasnosti

  • Извор: Агенције
  • 08.07.2023. 17:13

Ukoliko se ne postigne dogovor sa radnicima Evrokontrola koji najavljuju štrajk, moglo bi da bude ugroženo oko 12.600 letova u evropskom vazdušnom prostoru, a problemi će se, ukoliko do njih dođu, sigurno preliti i na srpski vazdušni prostor.

Naime, kako prenosi Skaj njuz, ukoliko zaposleni u Evrokontrolu zaista stupe u štrajk, čija će odluka biti objavljena u ponedjeljak, mogla bi biti ugrožena čak trećina letova u Evropi.

Radnici Evrokontrola najavili su da će u ponedjeljak donijeti odluku da li će štrajkovati sredinom ljeta, a to je zato što do sada nisu uspjeli da se dogovore sa poslodavcem o većim zaradama, radnom vremenu i nedostatku radnika. Jedan radnik iz vazduhoplovne industrije otkrio je da bi štrajk potencijalno mogao da ugrozi između 20 i 30 odsto evropskog vazdušnog saobraćaja, što bi moglo imati katastrofalne posljedice po ljetnu sezonu.

Žena preminula na hrvatskoj plaži: Tijelo 45 minuta stajalo pokriveno peškirima

Žena preminula na hrvatskoj plaži: Tijelo 45 minuta stajalo pokriveno peškirima

Ne treba zaboraviti da već nekoliko mjeseci postoje određene poteškoće u vazdušnom saobraćaju otkako se aerodromi širom Evrope bore sa nedostatkom osoblja, zbog čega veliki broj letova kasni i često otkazuje, uglavnom na linijama za i iz Londona, Barselona, Brisel, Atina, Marsej i Budimpešta.

Evrokontrol, prema pisanju Skaj njuza, očekuje oko 33 hiljade letova u narednih osam nedjelja, a ukoliko bi dio radnika zaista odlučio da stupi u štrajk, to bi moglo da ima nesagledive posljedice po turizam i poslovanje avio-kompanija.

Pretpostavke su da Evrokontrolu nedostaje oko četvrtine radne snage, a njihov sindikat insistira na tome da je štrajk neizbiježan ukoliko se ne ispune zahtjevi radnika.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: