Farmaceutski gigant

Fajzer zaradio na koroni, sad investira: Spremna kupovina vrijedna 5,4 milijarde dolara

  • Извор: Б92
  • 08.08.2022. 19:19

Farmaceutski gigant Fajzer dogovorio je kupovinu Global Blood Therapeutics Inc. za 5,4 milijarde dolara.

Taj ugovor bi ovom proizvođaču lijekova dao uporište u liječenju bolesti srpastih ćelija.

Fajzer je saopštio da će platiti 68,50 dolara po akciji u gotovini za Global Blood Therapeutics, koji ima jedan od rijetkih odobrenih tretmana za bolest srpastih ćelija, javlja Wall Street Journal.

Ova akvizicija je još jedna u nizu gdje Fajzer, kako piše list, investira novac koga ima dovoljno od prodaje vakcine i lijekova protiv Covid-19. Plan kompanije je da doda 25 milijardi dolara prihoda do 2030. i to kao posljedicu razvoja poslovanja, a to podrazumijeva spajanja i akvizicije.

Dodavanje Global Blood Therapeutics bi ojačalo Fajzer-ov portfolio kompanija koje se bave rijetkim bolestima, ali i pomoglo da ostvari dugoročni cilj prodaje lijekova za liječenje srpastih ćelija, nasljednog poremećaja krvi koji pogađa oko 100.000 ljudi u SAD i 20 miliona širom svijeta. Fajzer je pokušao je da razvije sopstveni lijek, ali nije uspio.

Global Blood Therapeutics je 2019. dobio odobrenje za lijek za srpaste ćelije po imenu Oxbryta,a trenutno ima još dva lijeka za ovu bolest u razvoju.

Oxbryta je prošle godine proizvela 195 miliona dolara neto prodaje za Global Blood Therapeutics, sa sjedištem u Južnom San Francisku, Kalifornija.

Ako svaki od tri Global Blood Therapeutics lijeka bude odobren, franšiza ima potencijal prodaje od više milijardi dolara, posebno ako ih Fajzer spoji u svoju globalnu komercijalnu mrežu i plasira na tržište širom svijeta, kažu analitičari.

Тагови: