Аустралија

Фармери не знају шта ће са овцама

  • Извор: Телеграф
  • 23.11.2023. 16:47

Аустралија има превише оваца - то је процјена месне компаније "Meat and Livestock Australia“ (МЛА). Али, шта то тачно значи? Наиме, презасићеност овчетином у овој нама далекој земљи довела је до пада цијена, а неки фармери нажалост убијају или поклањају своје животиње, како би смањили трошкове. Другим ријечима, више им се не исплати да их гаје - барем не у толиком броју.

Цијене овчетине су пале за 70 одсто у протеклој години, на 1,23 долара по кг, показали су подаци МЛА.

"Аустралија је имала неколико веома добрих сезона посљедњих година, што значи да је стадо оваца достигло 78,75 милиона грла: то је највише од 2007. године“, рекао је један од аналитичара у МЛА, Тим Џексон.

Са овим растом броја стада, односно грло директно су повезане падавине, забиљежене у посљедње три године посебно у регионима као што су Нови Јужни Велс и Викторија. Падавине су, наиме, идеалне за узгој траве - погодне за исхрану и узгој стоке.

Хреновка повучена из продаје

Хреновка повучена из продаје

"Што је више падала киша и што је тржиште дуже остајало у покрету, то је више нагнало произвођаче да задрже овце које би иначе елиминисали, а као резултат тога, број животиња је наставио да расте“, рекао је за ЦНБЦ предсједник "Sheep Producers Australia“ Ендру Спенсер.

Пољопривредници су у протеклом периоду видјели огроман пад профитабилности... Свакако, фармери би радије дали животиње бесплатно, него да их убију, што и чине; али, нема много оних који би узели те овце.

Очекује се, притом, да ће стадо оваца у Аустралији порасти за 23 одсто у односу на стогодишњи минимум забиљежен у 2020. години, показала је статистика МЛА. Сходно томе, прекомјерна понуда оваца је снизила цијене стоке, сигнализирајући преокрет у односу на неочекивани приход који су фармери уживали прије три године.

Расте биткоин

Расте биткоин

Тада су цијене овчетине биле рекордно високе.

Снижене цијене су, додаје ЦНБЦ, двоструки ударац за фармере, који сада морају дужи временски период да хране огромна стада оваца, иако су се временске прилике ове године погоршале. Аустралијски метеоролошки биро је недавно констатовао најсушнији септембар у историји, а суво вријеме и даље не попушта.

Такође, Биро је у новембру упозорио да ће се Ел Нињо - климатски океански феномен - наставити свој интензитет и да је врло вјероватан снажан позитиван ИОД (Индиан Оцеан Диполе), што сугерише да ће наредних неколико мјесеци и даље бити релативно вруће и суво.

Лоше временске прилике ће, генерално, смањити залихе хране. Као резултат тога, фармери покушавају да смање своја стада оваца, што може укључивати слање стоке у кланице и фабрике за прераду меса.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.