Velika Ilova

Farmi "Jokić" isporučeno 15 junica iz Češke

  • Извор: АТВ
  • 16.06.2022. 19:50

Farma "Jokić" iz prnjavorskog sela Velika Ilova od danas je bogatija za 15 rasplodnih čeških junica. Grla idu u karantin od dvadesetak dana. Jokići na vezu imaju 115 grla, dok je u muži njih oko 50-tak.

“Od avgusta do kraja oktobra je priod gdje će one će biti stavljene u proizvodnju mlijeka. Nekakav proizvodnja je malo sad u ovom periodu, zbog cijene koncentrata i ostalog, silom prilika je malo smanjena proizvodnja po grlu, sad je proizvodnja oko 1.250-1300 litara od tih grla”, rekao je Zlatko Jokić, vlasnik farme.

Zahvaljujući novim grlima, uz postojeće, s jeseni planiraju da povećaju proizvodnju mlijeka na 1.800 litara. Junice su obezbijeđene sredstvima iz  Kompenzacionog fonda Vlade Republike Srpske.

“Fokus je na kvalitetnim, priplodnim junicama, a rezultat toga će biti na bazi tih 1.100 junica, nekih novih osam miliona litara mlijeka, novih 1.100 teladi što svakako očekujemo da će značajan broj ostati u proizvodnji”, kaže Mladen Stojanović, načelnik Odijeljenja  za stočarsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede.

Junice su nabavljne zajedničkim sredstvima Vlade RS, Mlijekoprodukta iz Kozarske Dubice i mljekara. Interes mljekara je velik, a sredstva, kažu, nažalost ograničena. 

 “Smatramo da ćemo nabavkom junica doprinjeti stabiliazciji tržišta mlijeka, i jačanju proizvodnje na našim farmama. Svaka farma ima zaseban ugovor, na pet godina o isporuci mlijeka, tim ugovorima su definisani uslovi pod kojima je definisana isporuka mlijeka”, rekao je Vladimir Burazor, menadžer otkupa sirovog mlijeka u "Mlijekoproduktu" Kozarska Dubica.

“Struktura finansiranja je 2.000 KM je od Mlijekoprodukta, 1.500 KK od Ministarstva i 30 odsto učešće farmera”, kaže Stojanović. 

Ovo je bio prvi kontigent od 123 junice za sedam mljekara, a u narednih 15 dana očekuje se isporuka još 250 junica. Do kraja septembra je rok za mljekare da podnesu zahtjev za podsticaj za nabavku novih muznih grla.


Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)