Ministarstvo poljoprivrede

Srpska sa 200 priplodnih junica pomaže mljekarstvo

 • Извор: АТВ
 • 07.09.2022. 21:02

200 priplodnih junica stiglo je na farmu „Puzić“ kod Odžaka. Kvalitetna grla uvezena su iz Austrije i Češke. U karantinu u Odžaku biće 21 dan. Potom će put osam opština hercegovačke i šest sarajevsko-romanijske regije. Tamo će u domaćinstva malih poljoprivrednih proizvođača.

"Ministarstvo poljoprivrede kroz IFAD-ov program sufinansira i učestvuje i cijeni jedne junice sa 40% minimalno ili 60% ako se radi o ženi nosioci gazdinstva ili mladoj osobi mlađoj od 35 godina", kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Tako će domaćinstva dobiti po jednu junicu čija je cijena oko 6.500 maraka. Dok u domaćinstva ne stignu o njima brinu u karantinu. Sve teče bez problema.

"Za sada je sve zdravo, sve odlično. Vidjeli ste sami i izgled, a i zdravstveno stanje", kaže Adem Puzić, vlasnik karantina za goveda Odžak.

"I ovaj period karantina od 21 dan treba da protekne onako kako to struka i nalaže. Ovih 200 i nešto junica je novih milion i nešto litara mlijeka", kaže Čedomir Borojević, vlasnik Firme MMB IMLEK Kop Šamac.

A mlijeko će u mljekaru „Pađeni“ u Bileći. Svi proizvođači u ovom projektu imaju zagarantovan otkup mlijeka. U Srpskoj je u toku i realizacija još jednog projekta nabavke 700 junica u saradnji sa mljekarom "Mlijeko produkt" iz Kozarske Dubice.

Ovo je samo jedna od mjera kojom Vlada Republike Srpske podstiče mljekarstvo. Ovakvih mjera, najavljuju iz resornog ministarstva, najavljuju, biće još.

Тагови:
 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Бизнис клуб (Р)

  ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.