Душан Узелац

Финансијски савјетник објаснио како паметно расподијелити плату у јануару

  • Извор: Нова.рс
  • 02.01.2024. 21:21

Период до плате послије празника умије да се растегне до унедоглед.

Празничну еуфорију око новогодишњих и божићних празника обично прати шопинг, али и непланска потрошња. Уз које савјете, тј. трикове можемо да се организујемо с новцем да накнадно не бисмо зажалили што смо у дубоком минусу, прича финансијски савјетник Душан Узелац.

Кад стигну новогодишњи и божићни празници, паре се некако увијек извуку више него што бисмо жељели, а посебно ове године након бројних поскупљења. Притом, прилике за нова трошкарења се отегну отприлике до Српске нове године, па не кажу зато без разлога за јануар да је најдужи мјесец у години.

Чини се многима да плата крајем тог мјесеца, односно почетком фебруара никада неће лећи. А како преживјети до ње, односно како располагати новцем у ово доба године тако да не упаднемо у дубоки минус, говори Душан Узелац, финансијски савјетник и оснивач сајта Каматица.

Бх. компанија наградила раднике 13. платом од 2.000 КМ

Бх. компанија наградила раднике 13. платом од 2.000 КМ

„Није погрешно потрошити новац, напротив. Он и служи томе да њиме купујемо живот. Оно што у финансијама прави проблем јесу непланиране потрошње. Ово доба године је вријеме даривања. Продавци лако извуку паре јер је атмосфера потрошачка. Једини начин да не зажалимо због неке куповине јесте да не дозволимо да нам та куповина направи проблем касније. Добар савјет би био да се одвоји износ са којим можемо да комфорно дочекамо сљедећи приход. Тако ће се ограничење само наметнути“, каже Узелац.

Он открива и како иоле сачувати кућни буџет у дане празника, тј. шта би требало да нам буду приоритети, а са чим бисмо могли да прикочимо.

„Најбољи начин да се буџет сачува је да се ставе границе. Тешко их је поставити и задржати у тржном центру јер смо тамо са циљем да се новац потроши, а не уштеди. Зато је добро имати дефинисан буџет, план који ћемо спровести. То не мора да буде план у некој ригидној форми, довољно је да се договоримо са собом да је нпр. граница потрошње 100 евра на име неке прилике. Није ни страшно ако се план не оствари и претјерамо. Битно је да је постојао и да се настави са планирањем. Временом ће бити све прецизнији и тако ће се планирање савладати. Онда ћемо управљати финансијама умјесто да оне управљају нама“, рекао је он.

Једино рјешење – планирање

Финансијски савјетник прича и колико је заправо битно планирати унапријед да не бисмо били у жестоком шкрипцу чекајући плату у фебруару. Уосталом, познато је да је крај јануара најдепресивнији дио године и јер су празници за нама, али и јер смо шворц.

Бањалучанину жена прокоцкала 82.000 КМ

Бањалучанину жена прокоцкала 82.000 КМ

"Једини разлог финансијских проблема је непланирање. Једино рјешење финансијских проблема је планирање. Многи се уплаше овог процеса, али то не мора да буде напорно. Први корак је да набројите све мјесечне рачуне и саберете их у глави, па онда провјерите колико сте то прецизно урадили. Помножите их са 12 мјесеци, па ћете видјети колико на шта трошите годишње. Израчунајте вашу годишњу плату и одузмите трошкове. Ово су све добре вјежбе за освјешћивање“, савјетовао је Душан Узелац, пише Нова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.