Vozači mogu da odahnu

Gorivo jeftinije

  • Извор: АТВ
  • 07.12.2022. 19:15

Vozači ovih dana mogu bar malo da odahnu. Gorivo je na benzinskim pumpama jeftinije za 5 pfeninga. U zavisnosti od regije varira i cijena kažu iz grupacije za promet naftom i naftnim derivatima. Pa tako dizel košta od 2.99 KM do 3.05 KM, dok se cijena benzina kreće od 2.64 do 2.69 KM. Risto je danas natočio više goriva jer ide na put. Inače, priča maksimalno može da natoči od 10 do 15 litara. Iako su cijene malo niže još uvijek kaže to nije dovoljno.

"Pa pogledajte ovo samo što je malo vraćeno nešto to je za marku, ali ni to nije dovoljno. Ovo je skupo za ovaj standard inflacija pojela sve. Ne znamo kada će ovo doći vrijeme jednom da se vrati nazad one cijene", rekao je Risto Gogić.

Vraćanju na stare cijene novonastala situacija na tržištu baš i ne ide u prilog. Cijena ruske nafte sada je ograničena na 60 dolara po barelu. Poskupljenje nafte će milione koštati i BiH, upozoravaju ekonomisti. 

"Na privredu Bosne i Hercegovine to je više od 10 miliona godišnje dolara tako da to će se sigurno odraziti na povećanje ali prilično je upitno koliko će zaista ovaj paket stvarno da zaboli Rusiju", rekao je Miloš Grujić, ekonomista.

Cijene sirove nafte na tržištu svakodnevno variraju a stabilizacija se po svemu sudeći još ne nazire. 

Iako brojke na benzinskim pumpama pokazuju niže cijene goriva, vozačima ipak to nije dovoljno. Cijena nafte najniža je od početka godine, nabavka je redovna a prema najvama nema nikakvih naznaka da bi moglo doći do prekida nabavke.

Тагови: