Energetska kriza trese Evropu

Građani Republike Srpske planiraju štednju električne energije

  • Извор: АТВ
  • 25.09.2022. 19:30

Građani Republike Srpske već planiraju kako da, za upola manji račun, štede struju. Penzionerka Ana Stefanović iz Banjaluke kaže da je u odnosu na prethodne mjesece, trošila više. Tako su i računi za struju bili veći. Od oktobra će, kaže, trošiti pametnije. Mašinu za veš paliće uveče, a i šporet će manje da radi.

"Ja i sad moram štedjeti. Penzioneri štede, šta bi drugo. Meni se sviđa što je ovako olakšavajuće. Mislim to ne bi bilo loše. Sin i ja sami budemo i onda manje kuhamo, ja uvije štedim, sva svjetla ne smiju biti popaljena. Nema potrebe", rekla je Ana Stefanović iz Banjaluke.

Ako građani budu štedjeli 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, računi za struju biće znatno manji. U Elektroprivredi objašnjavaju: ako potrošite 100, platićete nešto više od 40 maraka. Tome se nadaju i privrednici. 

"Energetska kriza u Evropi je prisutna već duže vrijeme i Elektroprivreda i Republika Srpska je u poziciji da ima višak električne energije. To je dobro. Mi za prvih sedam mjeseci, izvoz el energije iz Republike Srpske je na prvom mjestu. Ali isto tako moramo štednji prići ozbiljno. Ponuda El privrede za domaćinstva je dobra i to treba prenijeti i na privredu", rekao je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS.

Elektroenergetska mreža u Srpskoj je stabilna, kažu u ERS-u. Električne energije ima i za izvoz. Obećavaju i da neće biti poskupljenja električne energije. 

"Mi nemamo razloga da povećavamo cijene električne energije u Republici Srpskoj ni do Nove godine, ni poslije. Iz razloga što to n ebi bili neki benefiti za Elektroprivredu Republike Srpske. Nama su veći benefiti ako se štedi. A ne ako se povećava cijena za građane", rekao je Luka Petrović, generalni direktor "Elektroprivrede" RS.

Građani se, kažu, interesuju i za solarne panele. Oni bi dodatno rasteretili potrošnju el energije koja iz godine u godinu raste. Najviše zbog toga što sve više građana prelazi na grijanje na struju. 


Тагови: