Дубравка Ђедовић Хандановић

Градња српско-мађарског нафтовода почиње наредне године

  • Извор: СРНА
  • 12.03.2024. 19:20

Градња нафтовода Србија-Мађарска, што је инвестиција процијењена на 150 милиона евра, требало би да почне наредне године, а завршена до 2027. године, рекла је у Будимпешти министар рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић.

Она је навела да је Србија започела припреме за изградњу нафтовода, који је капитални енергетски пројекат за диверсификацију снабдијевања нафтом.

Хандановићева је након разговора са министром спољних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом рекла да двије земље намјеравају да се боље повежу у снабдијевању нафтом, као и у преносу електричне енергије.

Сијарто је најавио придруживање регионалној берзи електричне енергије и потврдио да безбједност снабдијевања остаје приоритет за Мађарску, наведено је у саопштењу.

"Ни на који начин нећемо угрозити безбједност снабдијевања енергентима наше земље у складу са политичким и идеолошким жељама, чије год да су“, рекао је он.

Нафтовод Србија-Мађарска је један од приоритетних пројеката за Србију и Мађарску у енергетском сектору, дужина нафтовода биће 128 километара, а капацитет ће износити око пет милиона тона нафте годишње, саопштило је Министарство рударства и енергетике Србије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.