U prvih sedam mjeseci

HE Višegrad: Dobri rezultati, nastavljena ulaganja

  • Извор: АТВ
  • 06.08.2023. 19:20

Proizvodnja u HE Višegrad je na zavidnom nivou, ostvareno je više od 90 odsto planirane proizvodnje električne energije u prvih sedam mjeseci. U isto vrijeme, finansijskim rezultatom se ne mogu pohvaliti.

"Velika prekoplanska proizvodnja ne utiče uvijek samo pozitivno na poslovanje, naime, ta prekoplanska proizvodnja je dovela do povećanja rashoda. Prije svega se tu misli na rashode u dijelu koji se odnosi na koncesione naknade. Međutim, dobra stvar u svemu tome je što će te koncesione naknade biti uplaćivane opštinama na čijim teritorijama se nalazi naše akumulaciono jezero", kaže Srđan Obradović, rukovodilac Službe plana i analize HE Višegrad.

I pored toga, HE Višegrad nastavljaju sa izgradnjom tri HE na Bistrici. Time će poboljšati proizvodnju struje, a tako i dodatno doprinijeti stabilnosti Elektroprivrede.

"Mi imamo jednu veliku investiciju, a to je izgradnja HE na rijeci Bistrici. U pitanju su tri HE, koje realizujemo sa partnerom iz Kine, u saradnji sa matičnim preduzećem, Elektroprivredom Republike Srpske i Vladom Republike Srpske", rekao je Nedeljko Perišić, direktor HE Višegrad.

Osim investicija koje se tiču proizvodnje struje, HE na Drini, kao društveno odgovorno preduzeće, bavi se i drugim aktivnostima poput poribljavanja Drine, uređenjem priobalja, a posjeduje i Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi. 

"Dokumenta, odnosno vodna dozvola i ekološka dozvola za rad, za obavljanje te djelatnosti, proizvodnje električne energije, nalažu određene aktivnosti koje se tiču lokalne zaštite, zaštite priobalja i svega ostalog. Tako da, sprovodimo redovno po našim planovima i te aktivnosti", ističe Darko Andrić, izvršni direktor za proizvodnju i upravljanje HE Višegrad.

"Mimo redovnih akcija koje mi organizujemo, odazivamo se akcijama koje organizuju druga društva i aktivi širom zemlje, a odazivamo se i pozivima transfuzije u Foči i idemo i dajemo krv za naše sugrađane", kazao je Miroslav Marjanović, predsjednik Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi HE Višegrad.

Na višegradskoj elektrani u toku je i ljetnji godišnji remont, koji obavlja 90 odsto radnika osposobljenih za sve vrste poslova na ovoj brani, a 10 odsto poslova obavljaju specijalizovane firme.

Uspješno odrađen remont osigurava da hidroelektrane na Drini i dalje bude jedno od najuspješnijih javnih preduzeća u Elektroprivredi Republike Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина