Hidroelektrana na Drini

HE Višegrad jedno od najuspješnijih preduzeća Srpske

  • Извор: АТВ
  • 30.06.2023. 19:30

Obilne kiše su pomogle da hidrologija bude i više nego zadovoljavajuća, što je pomoglo višegradskoj brani da u prvih pet mjeseci proizvede 70 odsto predviđene proizvodnje električne energije za ovu godinu. U posljenjih nekoliko decenija, kako kažu na brani, hidrologija nije bila ovako dobra.

“Hidrološka sitiuacija je povoljna. U ovom periodu imamo povećan dotok u odnosu na ranije godine, a zahvaljujući padavinama očekuje se da se taj trend nastavi u narednom period”, rekao je Nikola Radović, inženjer u službi za proizvodnju električne energije HE Višegrad.

“Mi proizvedemo 660GWh električne energije što je 21% iznad planirane proizvodnje u odnosu na isti period, u odnosu na posmatrani period“,Srđan Obradović, rukovodilac službe plana i analize HE Višegrad.

Povećanom hidrologijom, sve više plutajućeg otpada pristiže u neposrednu blizinu Hidroelektrane. Ovaj problem, čije se rješenje ne nazire, višegradskoj brani donosi gubitak od 50 do 200.000 KM godišnje koliko koštaju troškovi uklanjanja tog plutajućeg otpada. 

“HE je u prethodnom periodu kupila multifunkcionalno vozilo za skupljanje tog plutajućeg otpada i negdje na oko dva kilometra od pregradnog profila brane razvučena je lančanica, koja zaustavlja sav taj plutajući otpad. Naša služba, koja je oformljena u našem preduzeću, izvlači taj otpad i odlaže ga. Kada to ne bismo radili, stvaralo bi nam velike probleme”, naveo Darko Frganja, rukovodilac Službe za kvalitet i zastitu životne sredine.

Privele su se kraju i posljednje pripreme za redovan godišnji remont na Hidroelektranama Višegrad. Remont počinje 1. jula, kada se vrši provjera i zamjena svih dijelova koje osiguravaju nesmetan rad HE na Drini. 

“Naš remont počinje 1. jula i traje do 30. septembra. To su tri planirana mjeseca, za naša tri agregata, u kojem periodu mi obavimo sve predviđene zadatke da bi agregati bili u dobroj pogonskoj spremnosti, kao i do sada”, kaže Jelena Pereula, rukovodilac službe mašinskog održavanja.

Dobrim poslovnim rezultatima, koje bilježi brana na Drini, jedno su od najuspješnijih javnih preduzeća u Elektroprivredi Republike Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина