Preduzeće

HET: Bileća duguje više od dva milona KM, netačne tvrdnje Vujovića

  • Извор: СРНА
  • 30.03.2022. 20:26

Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" (HET) saopštilo je da Bileća duguje ovom preduzeću više od dva miliona KM, te negiralo navode bilećkog načelnika Veselina Vujovića koji je rekao da HET duguje toj opštini 643.000 KM.

Iz HET-a je saopšteno da opština Bileća duguje HET-u 1.658.461 KM po osnovu šifre javnog prihoda 722468/006, te milion KM po osnovu šifre javnog prihoda 722492/006.

Iz HET-a su naveli da su imali dobru volju da izađu u susret opštinskoj administraciji i potpisali reprogram naknade za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, a koji je dogovoren sa Vujovićem, po kome je predviđeno da se preostali iznos potraživanja HET-a vraća kroz mjesečne uplate opštine koje ne mogu biti manje od pet odsto iznosa koncesione naknade.

U saopštenju se dodaje da je od datuma potpisivanja reprograma do današnjeg dana prošlo je više od godinu dana, a u toku tog perioda izvršene su samo tri uplate ukupne vrijednosti 45.235 KM, s tim da posljednja uplata datira od 29. juna 2021. godine.

"Pošto ste jednostrano prekršili pomenuti reprogram, niste nam ostavili druge mogućnosti nego da prestanemo sa uplatom naših zakonskih obaveza po osnovu koncesionih naknada za korišćenje elektroenergetskih objekata do potpune isplate gore navedenih iznosa", naveli su iz HET-a.

U saopštenju se dodaje da su "Hidroelektrane na Trebišnjici" trenutno preplatile 356.144 KM prema šifri javnog prihoda 722492/006, tako da ni u narednom periodu nemaju nikakvih obaveza prema opštini Bileća.

Iz HET-a dodaju da uskoro očekuju rješenje od Poreske uprave Republike Srpske i za šifru javnog prihoda 722468/006, čime će, kako navode, "Hidroelektrane na Trebišnjici" biti oslobođene plaćanja koncesione naknade aproksimativno narednih 15 mjeseci.

"Savjetujemo gospodinu Vujoviću da se ubuduće bolje informiše kod svojih poslovnih savjetnika da ne bismo morali potražiti pravnu zaštitu zbog narušavanja integriteta i klevete putem sudskih organa", poručili su iz preduzeća "Hidrolektrane na Trebišnjici". 

Тагови: