Москва

Хоће ли нова одлука Русије довести до јефтинијег горива

  • Извор: Агенције
  • 06.10.2023. 17:09

Русија је укинула забрану извоза дизелског горива преко цјевовода до морских лука и најавила да ће извозници бити одобрени под условом да најмање половину горива продају на домаћем тржишту.

Одлука долази свега двије седмице након увођења забране.

"Влада је укинула ограничења за извоз дизела цјевоводима према морским лукама, уз услов да произвођачи продају најмање 50 одсто произведеног дизела на домаћем тржишту", стоји у саопштењу.

Дизел је најважнији руски извозни производ међу нафтним дериватима, са извезених отприлике 35 милиона тона у 2022. години, од чега је готово три четвртине испоручено путем нафтовода.

Русија је такође прошле године извезла 4,8 милиона тона бензина, али забрана извоза бензина остаје на снази.


Поједини пензионери у БиХ добијају помоћ од 100 КМ

Поједини пензионери у БиХ добијају помоћ од 100 КМ

Ограничења за извоз из Русије, која је највећи свјетски извозник поморским путем, испред САД, резултирала су повећањем цијена на свјетском тржишту и присилила неке купце да траже алтернативне добављаче.

Након што је ЕУ забранила увоз због сукоба у Украјини, Русија је преусмјерила извоз дизела и других горива према Бразилу, Турској, неколико земаља сјеверне и западне Африке, те блискоисточним државама уз обалу Персијског залива, због повољних цијена.

Протеклих мјесеци Русија је настојала да ријеши проблем несташице и високих цијена горива, што је посебно утицало на пољопривреднике током жетве.

Откако је уведена забрана, велепродајне цијене дизела су пале за 21 одсто на берзи у Санкт-Петербургу, а цијене бензина за 10 одсто.

Потпредсједник владе Александар Новак тврди да је забрана донијела резултате, иако се појефтињење још није у потпуности прелило на малопродајне цијене.


Гориво у Српској јефтиније од сљедеће седмице

Гориво у Српској јефтиније од сљедеће седмице

Такође, влада је данас повећала царине на извоз горива за препродаваче са 20.000 рубаља на 50.000 рубаља по тони (924,36 КМ) и поново је увела државне субвенције рафинеријама, које ће бити у пуној примјени од 1. октобра.

"Влада се бори против покушаја препродавача да купују гориво с намјером извоза након укидања тренутних ограничења, чиме се такође спречава извоз горива с кривотвореним ознакама других производа", додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм