Сарајево

Хоће ли пензије у ФБиХ бити повећане и када ће бити исплаћене?

  • Извор: Агенције
  • 21.01.2024. 20:06

Најнижа пензија корисника Федералног завода МИО у 2024. години би, умјесто тренутних 538,27 КМ, требала износити 570,56 КМ, загарантована би у том случају достигла износ од 680,94 КМ умјесто тренутних 642,40 КМ, док би просјечна самостална, која је на крају 2023. године износила 675,53 КМ, у овој години требала бити исплаћена у износу од 716 КМ.

Према подацима Федералног завода МИО, пензије у ФБиХ ће од јануара ове године бити увећане за шест одсто, међутим, хоће ли исплата увећаних пензија почети већ у фебруару или у мају, зависи од динамике усвајања федералног буџета за ову годину.

Наиме, члан 79. Закона о МИО прописује да се пензије усклађују 15. априла сваке године, тако да се усклађивање врши у висини збира 50 одсто пораста потрошачких цијена и 50 одсто пораста бруто домаћег производа у ФБиХ у претходној години, а према подацима Федералног завода за статистику, осим пензија остварених у години у којој се врши усклађивање, а највише до стопе раста бруто домаћег производа у претходној години.


Нижу се осуде Рајлијевог притиска на рад АТВ-а

Нижу се осуде Рајлијевог притиска на рад АТВ-а

Стопа раста БДП-а за прошлу годину износи 6,2 одсто, а индекс потрошачких цијена 5,8 одсто. Према законом дефинисаној формули за израчун, 50 одсто износа та два параметра у збиру даје износ усклађивања, који је шест одсто.

Како пензионери не би чекали на усклађивање до априла, а узимајући у обзир посљедице глобалне инфлације и материјални положај ове категорије становништва, у децембру прошле године тадашњи састав Владе ФБиХ се након састанка с представницима Савеза удружења пензионера опредијелио за аконтативно повећање пензија већ приликом исплате јануарских пензија, али услов је био усвајање буџета за 2023. годину.

За аконтативно усклађивање пензија већ од овог јануара воља постоји и у тренутном сазиву Владе ФБиХ, међутим, без усвајања буџета доноси се одлука о привременом финансирању до 31. марта.

Ако до тога дође, у том периоду се не може трошити већа свота новца од оне која се трошила прошле године у наведеном периоду, што у правилу онемогућава и аконтативно усклађивање, односно раст пензија, пише "Вечерњи".

У Савезу удружења пензионера ФБиХ вјерују како ће се стећи предуслови за исплату увећаних пензија већ од почетка године те очекују још једно повећање до краја године.

"Закон је јасан, а каже да Влада ФБиХ може једном у текућој години извршити ванредно усклађивање пензија ако је стопа реалног БДП-а у претходној години виша од три одсто и ако нема акумулираног дефицита прорачуна ФБиХ, а највише до стопе раста реалног БДП-а у претходној години", казао је предсједник Савеза Реџо Мехић те најавио како ће одмах у априлу тражити ванредно усклађивање пензија.

Ако не дође до аконтативног усклађивања, пензионери ће увећане пензије добити у мају приликом исплате априлске пензије, када ће им бити исплаћена и разлика увећања за све мјесеце од почетка године. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.