Porast krađa

Hrana pod ključem: "Pakuju odreske kao da su zlatne poluge"

  • Извор: Агенције
  • 01.06.2023. 14:42

Supermarketi u Britaniji stavljaju sigurnosne tagove na mesne odreske i sireve, a umjesto kafe na policama drže lažne tegle, zbog porasta krađa u prodavnicama.

Pojedini marketi ograničavaju broj artikala koji može da se stoji na policama, piše BBC.

Prema istraživanju britanskog javnog servisa, krađe u prodavnicama vratile su se na pretpandemijske nivoe. U martu su policijske snage u Engleskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj zabilježile skoro 33.000 slučajeva krađe u prodavnicama, što je povećanje od skoro 31 odsto u odnosu na mart prošle godine.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju niz mjera protiv krađe koje se preduzimaju u različitim supermarketima. Jedan korisnik je objavio sliku odrezaka sa sigurnosnim uređjajima u prodavnici Co-op.

"Pakuju odreske kao da su zlatne poluge", napisao je on na Tviteru. 

Drugi tviteraš je postavio sliku "lažnih" tegli za kafu u istom marketu, a kupcima je, kako navodi, rečeno da na šalteru mogu da traže da kupe pravu kafu.

Iz kompanije su za BBC rekli da nije riječ o nacionalnoj politici. 

"Zaštita bezbjednosti naših kolega je prioritet i znamo da krađa u prodavnicama može dovesti do nasilja nad radnicima u prodavnicama, tako da, iako ovo nije politika na nivou cijele zemlje, može se donijeti odluka o primjeni mjera bezbjednosti na lokalnom nivou, ukoliko prodavnica ima određeni problem", naveli su iz Co-opa.

Jedna korisnica Tvitera objavila je sliku iz prodavnice M&S na čijim policama su samo tri odreska. Ona je napisala da je bila šokirana kada je vidjela skoro prazne police, ali da joj je radnik rekao da je to namjerno urađeno zbog sve učestalijih krađa. 

Portparol M&S-a rekao je za BBC da kompanija nema politiku ograničavanja broja proizvoda.

"Ako određena prodavnica ima problem sa krađom, onda može da uvede sopstvene mjere", naveli su iz kompanije.

Izbjegao sudar, pa uletio u poplavljenu njivu

Izbjegao sudar, pa uletio u poplavljenu njivu

Prema podacima policije, u pojedinim britanskim regionima u martu je došlo do izraženijeg porasta krađa u prodavnicama, pa je tako u Gventu zabilježen najveći rast koji je bilo 961 između januara i marta, u odnosu na 552 u istom periodu prošle godine. U međuvremenu, policija u Nortambriji, Stafordširu i Hempširu zabilježila je porast stope krađe u prodavnicama za više od 50 odsto.

Istovremeno, cijene hrane u Britaniji rastu najbržim tempom u posljednje četiri decenije. Cijene namirnica porasle su za 19 odsto do aprila, a prema zvaničnim podacima, cijene svih osnovnih namirnica poput šećera, mljeka i testenine naglo su porasle.

Normalizovan saobraćaj na putu Banjaluka - Čelinac

Normalizovan saobraćaj na putu Banjaluka - Čelinac


  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.