Mario Funčić

Hrvatskom ugostitelju govorili da poveća cijenu, on je prepolovio - ovo su rezultati

  • Извор: Агенције
  • 21.07.2023. 18:00

Teško da se ijedna rasprava o turizmu na Jadranu ovoga ljeta vodila a da u njoj, kao svojevrsni antijunak ili glavni negativac, nije spomenuta (pre)skupa kuglica sladoleda.

Omiljeni ljetni desert, potpuno neočekivano, postao je referentna vrijednost koja se u domaćim, ali i stranim medijima, često koristi kao krunski dokaz da dobrim dijelom cjelokupnog turističkog proizvoda ovoga ljeta u značajnoj mjeri upravlja pohlepa. 

Jesu li u pravu oni koji to tvrde ili je problem stvarno, kako to neki drže, u "škrtim gostima", činjenica je da pred izlozima sa sladoledom, bar onima u centru najvećeg istarskog grada, ovog ljeta nema ni redova, ni čekanja sličnog onom kakvom se moglo svjedočiti proteklih godina.

"Možda je problem u manjku gostiju ili u previše mjesta koja ovog ljeta imaju sladoled u ponudi?", zapitao se pulski ugostitelj Mario Funčić gledajući statistiku dnevnog prometa koja je svakodnevno varirala tek između 30 i 50 prodatih kuglica.


Čović najavio novi sastanak vladajućih stranaka

Čović najavio novi sastanak vladajućih stranaka

"Prije nešto više od mjesec dana otvorili smo u centru Pule 'gelato shop', a dobavljači i ostali s kojima smo razgovarali o tome sugerisali su nam cijenu od 2 evra za kuglicu, kakva je ove godine na obali uobičajena. Prihvatili smo sugestiju i krenuli s tom cijenom, ali promet je bio i više nego skroman. Onog dana kad smo otvorili, prodali smo 34 kuglice, a situacija se nije značajnije mijenjala ni u idućim danima", kaže sugovornik "Novog lista".

Svjestan da je "vrag odnio šalu" i da u lokaciji ili poslovnom modelu koji je zamislio nešto ozbiljno ne štima, odlučio je malo ispitati tržište tako što će se igrati s cijenom.

Krenuo je s akcijom u kojoj je dotadašnju cijenu prepolovio i instant reakcija tržišta bila je fascinantna.

"Već prvi dan prodaje po toj novoj cijeni prodali smo 332 kuglice, a brojka je nastavila rasti pa smo dnevno prodavali i do 700 kuglica. Po završetku 'akcije' cijenu smo vratili na 2 evra, a reakcija tržišta ponovo je bila trenutna. Ljudi su prilazili prozoru, primijetili bi tu novu cijenu i odlazili bez sladoleda. S promjenom sam pao opet tamo gdje sam bio, na 50-ak prodatih kuglica dnevno, a to znači da sam nakon podmirenja svih troškova, tih dana praktično ostajao u minusu", kaže Funčić.

Rezultat eksperimenta

Kupce u većem broju nije vratila ni nekakva srednja cijena od 1,50 evra za kuglicu, a nakon što je složio matematiku, shvatio je da je najbolju zaradu imao onda kad je cijena kuglice bila najmanja. 


Kako izračunati koliko je udar groma daleko od vas

Kako izračunati koliko je udar groma daleko od vas

Akcijska cijena je vraćena, a promet je ponovo počeo rasti kako turista, tako i Puljana koji od početka turističke sezone od tržnice i trgovine, do kafića i restorana, svakodnevno moraju izlaziti na kraj s prenaduvanim ljetnim cijenama.

I ovaj neplanirani eksperiment dokazao je da je nakon nekoliko jako dobrih sezona došlo vrijeme kad se formiranju cijena u sezoni ipak mora pristupiti s malo više razuma i da će kupaca biti, ali da je sve više onih koji žele zauzvrat dobiti odgovarajuću vrijednost za svoj novac.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.