S dubljim džepom

I u doba krize se ima za luksuz

  • Извор: АТВ
  • 14.01.2023. 19:17

Za državljane BiH s dubljim džepom, nema zime. U doba krize ne manjka luksuzne robe. Naprotiv, u 2022. smo uvozili više nego ranije. Najskuplja uvezena stvar prošle godine su auta. Po bh putevima jure Ferari i Lambordžini vrijedni više od pola miliona KM. Vlasnici se ne znaju, ali se zna da je za "Ferari" izdvojeno 438.000 KM plus dadžbine oko 73.000. “Lambordžini” je plaćen 412.000 i ostalih troškova oko 142.000. U protekloj godini je skočio uvoz auta.

"Ukupno 56.663 putnička motorna vozila smo uvezli u 11 mjeseci ’22. godine i vrijednost je oko 712 miliona KM, a na to su i plaćene uvozne dadžbine u iznosu od 145 miliona KM. Posmatrano po strukturi, možemo reći da je otprilike negdje oko 17% novih putničkih motornih vozila", rekao je Ratko Kovačević, šef Odjeljenja za komunikaciju i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oporezivanje.

Vrtoglave cifre su pomutile misli i građanima. Takvo nešto, pričaju, teško je pojmiti običnom čovjeku.

"Nažalost, tako je, neko je uvezao, ali nemoćna sam i nemoćni smo da bilo šta poduzmemo oko toga".

"Ne znam zaista. Ja kupujem šta mora mi ne gledam cijenu. – Evo da Vam ja dam informaciju, to je bio automobile, u pitanju je "Ferari" od pola miliona. Šta mislite o toj cifri? - Apsolutno luksuz".

"To nije ni moj san. Ja imam moje biciklo sav moj život vozim biciklo, jednom nogom 30 godina vozim. Ranjen u nogu i sada ne mogu da savijem. – Je li to velika cifra za jedno auto? – Nije velika ko ima para, a ko nema, on ni ne misli o tome", kažu građani.

Većina su oni koji o tome ne misle. Bh Stanovništvo obično kupuje i vozi polovna vozila. Više novca je dato i za uvoz plemenitih metala.

"Tu se nalaze zlato i ostali plemeniti metali, gdje smo u ovoj godini uvezli takvih predmeta u vrijednosti većoj od 48 miliona KM i to je opet znatno više u odnosu na prošlu 2021. godinu", rekao je Kovačević.

Bh društvo, čini se, voli i da na ruci sija dobar sat. U 2022. ih je uvezeno u vrijednosti od oko 13 miliona KM.

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)