Grupa sedam najbogatijih država

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G7 danas o budžetskoj krizi SAD

  • Извор: Agencije/AP
  • 11.05.2023. 07:54

Finansijski lideri Grupe sedam najbogatijih država počinju danas sastanke u Japanu na kojima će jedna od glavnih tema biti gornja granica američkog duga, kao potencijalna pretnja globalnoj ekonomiji, prenosi AP.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen rekla je da će jedan od njenih prioriteta na sastanku u Niigati, lučkom gradu na obali Japanskog mora, biti da istakne važnost rješavanja zastoja oko državnog duga SAD.

 "Podvući ću važnost djelovanja Kongresa na rješavanju ograničenja duga kako bi se održalo ekonomsko vođstvo Amerike i zaštitila globalna ekonomija", saopštila je danas Jelen na Tviteru.

Ona je uoči sastanaka još dodala da je jačanje globalnog finansijskog sistema ključni prioritet G-7, kao i kontinuirana podrška Ukrajini u njenoj odbrani od Rusije.

Jelen je rekla da su "istorijska" ulaganja u modernizaciju američke infrastrukture od strane administracije predsjednika Džozefa Bajdena korak ka poboljšanju otpornosti ekonomije SAD, čije je oslanjanje na globalne lance snabdjevanja bilo snažno testirano tokom pandemije kovid-19.

"Preduzimamo širok spektar pojedinačnih i zajedničkih akcija kako bismo smanjili inflaciju, održali rast i pomogli u ublažavanju uticaja spoljnih šokova, uključujući i zemlje u razvoju", rekla je ona.

Predsjednik SAD Džozef Bajden i lideri Kongresa sastali su se u utorak na prvom direktnom sastanku organizovanom sa ciljem da bude izbjegnut nezapamćeni budžetski deficit američke administracije, ali nisu uspjeli da postignu saglasnost kako da se izbjegne budžetska kriza.

Američka administracija našla se pred rizikom da od 1. juna više neće biti u stanju da ispuni svoje finansijske obaveze, što je izazvalo strepnju da bi u ekonomiji mogao da nastane haos, a novi sastanak je planiran za petak.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka sastaju se uoči samita G-7, kasnije ovog mjeseca u Hirošimi, a njihov raniji sastanak održan je prije samo mjesec dana, u Vašingtonu tokom godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Zemlje G-7 uključuju Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Veliku Britaniju i SAD. Drugi pozvani na sastanke u Niigati su Evropska unija, MMF i Svjetska banka, kao i ministri finansija Brazila, Komorskih ostrva, Indije, Indonezije, Južne Koreje i Singapura, navodi AP.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)