Republička uprava za inspekcijske poslove

Inspektori izdali 2,2 miliona KM kazni benzinskim pumpama, trgovcima 100.000 KM

  • Извор: АТВ
  • 09.12.2022. 14:40

Tržišna inspekcija Republike Srpske u je od 5. marta do 30. novembra ove godine izvršila 251 kontrolu benzinskih pumpnih stanica i u 161 slučaju utvrđene su određene nepravilnosti na osnovu čega su inspektori izrekli 328 prekršajnih naloga u vrijednosti od 2.214.000 KM.

Što tiče BPS, bile su i dvije mjere zabrane obavljanja djelatnosti, saopšteno je iz  Republičke uprave za inspekcijske poslove. 

Od marta mjeseca pa do danas, takođe traju inspekcijske kontrole u većim trgovačkim centrima i svim marketima. Kontrole se odnose na primjenu Uredbe prilikom formiranja cijena o ograničenju marže u prometu roba. 

“Izvršeno je 178 kontrola, od čega je 118 bilo neuredno, tom prilikom je izdato 134 prekršajna naloga za nepoštovanje Uredbe prilikom formiranja cijena o ograničenju marže u prometu roba u vrijednosti od oko milion КM. Za druge prekršaje kao što su izdavanje račina, isticanje cijena, rokovi trajanja, deklaracija i ostalo u tržnim centrima izdato je 120 prekršajnih naloga u vrijednosti od oko 100.000 KM”, saopšteno je Republičke uprave za inspekcijske poslove. 

U prethodnom periodu ista inspekcija obavila je kontrole u tri mljekare u Republici Srpskoj, to jest "Mljekoprodukt Kozarska" Dubica, "Pađeni" Bileća i "Mljekara Dule" Bijeljina, u kontrolama je takođe utvrđen određen broj nepravilnosti od kojih se jedna odnosila na prekoračenje marže na osnovne životne namirnice. Subjektima su izdati prekršajni nalozi a rješenjima naloženo ispravljanje nepravilnosti to jest vraćanje cijene u normalne tokove.

Kada su u pitanju subjekti koji se bave proizvodnjom i prodajom ogrevnog peleta  u proteklih desetak dana Republička Tržišna inspekcija izvršila je oko 30 kontrola, od čega je devet bilo sa nepravlnostima. Postupajući inspektori su na osnovu utvrđenog izdali šest prekršajnih naloga u visini od oko 40 000КM. 

“Moramo naglasiti da je prilikom kontrola oduzeto i 35.5 tona peleta zbog nepostojanja dokumentacije o porijeklu robe”, navedeno je iz Republičke uprave.

Dodaju da su u proteklih desetak dana intezivirane i kontrole objekata koji se bave prodajom pekarskih proizvoda to jest pekarama. Izvršeno je 30 kontrola od čega je polovina bila sa nepravilnostima. Izrečeno je 15 prekršajnih naloga u iznosu od oko 15.000КM. Nagalašavaju da se većinom radi o manjim nepravilnostima, dok su kod dva subjekta izrečene mjere zbog prekoračenja uredbe o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice.

U svim kontrolisanim subjektima pored kontrola primjene uredbe o ograničavanju marže prilikom fiormianja cijena inspektori su kontrolisali i ostale parametre kao što su iticanje cijena, kontrola porijekla robe, izdavanje računa, ispravnost mjernih uređaja i ostalo.

Iz Republičke uprave za tržišne poslove ističu da tržišni inspektori u skladu sa svojim ovlaštenjima intezivno vrše inspekcijske kontrole sa akcentom na formiranje cijena u privrednim subjektima kao što su benzinske pumpne stanice i trgovački centri/marketi.

Prateći stanje na tržištu u posljednje vrijeme pored već navedenih djelatnosti Tržišna inspekcija intezivirala je kontrolu subjekata koji se bave prodajom peleta, pekarskih proizvoda koji pored toga što su obuhvaćeni Odlukom o ograničenju marže su najavili poskupljenje svojih proizvoda te objekata koji se bave prometom i preradom mlijeka to jest mljekara.  

“Na kraju obavještavamo sve potencijalne subjekte kontrole da zakonom o trgovini Službeni glasnik 105/19, da je se obaveza tržišnom inspektoru da donese rješenje o zabrani obavljanja trgovinske djelatnosti kao i pružanju usluga ako se u prethodno ostavljenom roku ne postupi po rješenju to jest ne otklone prethodno utvrđene nepravilnosti. Inspektoratu Republike Srpske kao i do sada prevencija i edukacija je uvijek bila prioritet ali u cilju zaštite građana ovakvo postupanje nije isključeno to jest zabrana rada ne samo da nije isključena nego je i zakonska obaveza”, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove