Од 2024. године

Ирак забрањује долар

  • Извор: Агенције
  • 05.10.2023. 22:42

Ирак забрањује подизање долара од 1. јануара идуће године.

Ирак ће забранити подизање готовине и трансакције у америчким доларима од 1. јануара 2024. године у посљедњем покушају да се сузбије злоупотреба девизних резерви за финансијска недјела и избјегавање америчких санкција Ирану, рекао је високи званичник ирачке централне банке.

Овај потез требало би да сузбије незакониту употребу око 50 одсто од 10 милијарди долара које Ирак сваке године увезе у готовини из њујоршких Федералних резерви, навео је Мазен Ахмед, генерални директор инвестиција и дознака у Ирачкој централној банци, преноси портал Бизнис.

Конференција о туризму: Путна инфраструктура највећи проблем

Конференција о туризму: Путна инфраструктура највећи проблем

То је такође дио ширег настојања да се дедоларизује економија у којој становништво, које је исцрпљено ратовима и кризама послије инвазије САД 2003. године, даје предност америчкој валути у односу на локалну валуту динар.

Људи који положе доларе у банке прије краја 2023. године и даље ће моћи да повлаче средства у доларима 2024. године, рекао је Ахмед. Долари депоновани 2024. године моћи ће да се подигну само у локалној валути по званичном курсу од 1.320.

Незванични тржишни курс ирачког динара износио је у четвртак 1.560 што је око 15 одсто више од званичног курса. Ахмед је навео да ће грађани моћи да користе доларе на картицама унутар Ирака, али по званичном курсу у динарима, као и да је завршено са готовином у доларима.

Нуде плату скоро 10.000 КМ, има свега неколико услова

Нуде плату скоро 10.000 КМ, има свега неколико услова

Ирак је успоставио платформу за регулисање банковних трансфера који чине највећи дио његове потражње за доларима и који су некада били легло лажних признаница и лажних трансакција којима су долари преношени у Иран и Сирију, двије земље под америчким санкцијама.

Систем је успостављен у договору са властима САД, гдје се чувају резерве Ирака од 120 милијарди долара од продаје нафте. Према ријечима Ахмада, подизање готовине и даље се злоупотребљава, а у томе учествују и потенцијални путници којима је обезбијеђена државна квота од 3.000 долара.

Ирак се у великој мјери ослања на добру вољу Вашингтона да осигура да приходи од нафте и финансије не буду предмет забране у САД.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.