Posjeta predstavnika IRB-a

Privrednici Nižnjeg Novgoroda zainteresovani za ulaganja u Srpsku

  • Извор: АТВ
  • 04.08.2022. 18:01

Posjetom Privrednoj komori Nižnjeg Novgoroda delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS) nastavila je posjetu Ruskoj Federaciji, u sklopu snažne promocije potencijala za ulaganje u Republiku Srpsku.

"Delegacija koju predvodi v.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac, a u čijem sastavu su i ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija i počasni konzul BiH u Nižnjem Novgorodu Igor Podkolzin, promovisala je danas investicioni profil Republike Srpske i investicione profile gradova i opština potencijalnim investitorima, kao i predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Nižnjenovgorodske oblasti", navode iz IRB-a.

Promociji je prisustvovalo više od 20 predstavnika najvažnijih kompanija Nižnjeg Novgoroda, jedne od privredno najrazvijenijih regija u Ruskoj Federaciji.

"Oni su iskazali veliki interes i za našu promociju i za ulaganje u Republiku Srpsku, uz naglasak na razvijene međusobne prijateljske odnose regije Nižnjeg Novgoroda i Republike Srpske. Tokom razgovora sa ruskim privrednicima naglašeno je da Republika Srpska ima posebno značajan potencijal za ulaganje u energetski i drvoprerađivački sektor, oblast metalne obrade, proizvodnje hrane, kao i sektor informacionih i komunikacionih tehnologije", istakli su iz IRB-a.

Dražen Vrhovac, v.d. IRB RS, naglasio je da je IRB RS institucija koja, osim promocije potencijala, pruža i kompletnu stratešku podršku potrebnu za realizaciju projekata za ulaganje u Republiku Srpsku.

"Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je dan ranije investicioni potencijal Republike Srpske promovisala u Privrednoj komori Ruske Federacije u Moskvi, koja u svom sastavu ima 155 regionalnih komora širom Rusije. Dogovoreno je da po povratku delegacije IRBRS u Republiku Srpsku bude pripremljen, a potom i potpisan memorandum o saradnji Privredne komore Ruske Federacije i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske", naveo je Vrhovac.

Predloženo je da takav memorandum, koji bi definisao detalje potencijalne buduće saradnje, bude potpisan i posebno sa Vladom Nižnjenovogradske oblasti.

Delegacija IRBRS uputila je poziv i moskovskim, ali i privrednicima Nižnjeg Novgoroda za učešće na Drugoj investicionoj konferenciji "INVEST SRPSKA 2022", koja će biti održana početkom septembra u Prijedoru.

"Predstavnici Vlade Nižnjenovgorodske oblasti i investitori iskazali su interes za skori dolazak u Republiku Srpsku, čime bi bio ostvaren direktan kontakt sa našim privrednicima, što je i cilj naše promocije investicionih potencijala", naglasili su iz IRB-a.

Dodali su da će investiciona konferencija "INVEST SRPSKA 2022" okupiti domaće i strane investitore, poslovnu i naučnu zajednicu, te donosioce odluka na različitim nivoima vlasti Republike Srpske i regiona i biće u potpunosti biti posvećena direktnim investicijama u Republiku Srpsku.

"Posjetom Ruskoj Federaciji Investiciono-razvojna banka Republike Srpske nastavlja sa aktivnostima snažne promocije potencijala Republike Srpske, čiji je cilj veći priliv kvalitetnih direktnih stranih ulaganja u Republiku Srpsku, nova zapošljavanja i jačanje privrednog ambijenta. U investicionom profilu Republike Srpske i investicionim profilima gradova i opština Republike Srpske na jednom mjestu su kompletirani svi privredni potencijali Republike Srpske i olakšan pristup informacijama zainteresovanim investitorima", naveli su iz IRB-a.

Dodali su da je u sklopu ovih aktivnosti IRB RS  tokom juna boravila i u Beču, gdje su investicione mogućnosti predstavljene uglednim austrijskim privrednicima i predstavnicima poslovne dijaspore.

"Nakon posjete Beču Republiku Srpsku su već posjetile dvije grupe zainteresovanih austrijskih investitora", podsjećaju iz IRB-a.

Delegacija IRB-a nastavlja posjetu Ruskoj Federaciji.

Za sutra su planirani susreti sa gubernatorom Nižnjenovgorodske oblasti, predstavnicima zakonodavne vlasti ove regije, kao i polaganje cvijeća na vječni plamen u Kremlju.

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм