Banjaluku bukiraju stranci

Iskorišćen 17.081 turistički vaučer u Srpskoj, samo 21 u Banjaluci

  • Извор: Глас Српске
  • 21.10.2022. 08:54

Stanovnici Srpske iskoristili su do sada 17.081 turistički vaučer, a iako je tek 21 upotrijebljen za odmor u najvećem gradu Republike, stručnjaci u turizmu kažu da su Banjalučani mahom ti koji putuju i pune hotele širom zemlje, dok Banjaluku sve više bukiraju stranci.

Projekat turističkih vaučera Srpska je pokrenula u vrijeme pandemije virusa korona, kada su granice bile zatvorene za putovanja u inostranstvo, a domaći turizam na ivici opstanka. S obzirom na to da se pokazao kao pun pogodak, nadležni su odlučili da s tom mjerom nastave i ove godine. Prema podacima Turističke organizacije RS najviše vaučera ovog ljeta građani su iskoristili za boravak u hotelima Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica", "Termama Ozren", "Banji Kulaši", "Gradu Sunca" i drugim destinacijama širom Srpske.

"Vaučeri su korišćeni u dvadesetak lokalnih zajednica. U projektu koji traje do kraja mjeseca učestvuje 50 ugostiteljskih objekata i 12 turističkih agencija pa domaći turisti imaju još nekoliko dana da uz ovu pogodnost otputuju na odmor izvan svog mjesta prebivališta", rekla je saradnik za odnose s javnošću u TORS-u Sanela Šimun i dodala da ne zna hoće li projekat biti nastavljen.

Turizmolog u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka Zoran Sanković kaže da je niz razloga za malu iskorištenost vaučera u gradu na Vrbasu.

"Prvi je da hoteli, moteli i drugi objekti koji nude smještaj u Banjaluci ne vide ekonomski interes u tom projektu, pogotovo ne ove godine, jer su značajno bukirani organizovanim grupama turista iz Srbije, Slovenije i drugih evropskih zemalja. U prilog tome ide činjenica da u projektu učestvuje svega pet smještajnih objekata", rekao je Sanković.

Objašnjava da su korisnici vaučera u najvećoj mjeri građani Banjaluke, s obzirom na brojnost stanovništva, ali i njihova lična primanja.

"Banjaluka je grad sa 200.000 stanovnika i mnogo veći broj građana ima ekonomske mogućnosti da putuje u poređenju sa stanovništvom iz manjih sredina. Grad na Vrbasu se javlja kao emitivno turističko tržište za sve druge destinacije u Republici. Banjalučani generišu najveći broj dolazaka u Trebinje, banje, Jahorinu pa se bez pretjerivanja može reći da je Banjaluka ta koja hrani i razvija turizam Srpske", objašnjava Sanković, prenosi Glas Srpske.

Još jedna bitna stavka za slabu iskorištenost vaučera u Banjaluci, prema njegovim riječima, je ta što je cijena smještaja viša u odnosu na druge destinacije.

"Vrijednost vaučera je 100 KM, a budući da je usluga smještaja u Banjaluci skuplja nego u drugim gradovima, procenat učešća vaučera je manji pa bi građani morali doplatiti veću razliku", kategoričan je Sanković.

Izvršni direktor za operacije i marketing u ZTC "Banja Vrućica" Aleksandar Radošević kaže da je ove sezone u njihovim hotelima iskorišćeno više od 5.000 vaučera, zbog čega su više nego zadovoljni.

"Imali smo veliki broj posjeta od samog uvođenja vaučera, a tako je i sada. Koristile su ih sve populacije stanovništva, od starijih gostiju koji su dolazili zbog zdravstvenih programa, do kompletnih porodica koje su ljetovanje na moru ove godine zamijenile odmorom u našem centru", rekao je Radošević i dodao da se projekat pokazao izuzetno korisnim za domaći turizam, izrazivši nadu da će ova mjera u budućnosti postati trajna.

Pozitivna strana projekta turističkih vaučera je i ta da nijedan smještajni objekat koji je učestvovao nije ostao bez gostiju.

"Svi ugostiteljski objekti koji su prijavljeni za učešće u projektu su imali ostvarena noćenja domaćih turista u različitom obimu", rekla je Sanela Šimun.