Листа повољних производа биће проширена

Кад ће почети да падају цијене основних животних намирница?

  • Извор: АТВ
  • 09.04.2024. 20:02

Трговци избјегавају ниже марже основних животних намирница.

Листа повољних производа биће проширена, обећавају у Министарству трговине Републике Српске. Вјерују да су стали на крај  намјерама трговаца да избјегну ограничавање марже због мање или веће грамаже. 

За сва паковања, између осталих, ограничена је маржа на храну за дојенчад и бебе, брашно, хљеб. У изради уредбе ослушкивали су сва упозорења.

"Ова уредба ступа осмог дана од објаве у Службеном гласнику и вриједиће до 30.6. Укупно је 29 различитих артикала, различитих грамажа. Удружења за заштиту потрошача, како су покушавали неки на неки начин да избјегну уредбу Владе Републике Српске. Из тог разлога смо дорађивали ову уредбу", рекао је Денис Шулић, министар трговине и туризма Српске.

Обарање цијена за око 500 производа ипак није довољно, сматра предсједник Покрета потрошача Републике Српске. Уз то је, сматра, потребно увести диференцијални ПДВ на основне животне намирнице, али и смањити цијене комуналних услуга и режија на шта просјечан грађанин прво издваја новац. У то случају, остатак је, каже, често недовољан и за набавку неопходних животних намирница и лијекова.

"То треба посматрати као први корак који треба урадити. Наш потрошач када улази у продавницу, он плаћа малопродајну цијену, која износи онолико колико се од њега захтијева да плати. Када су у питању порези, прво са нивоа БиХ, са нивоа Републике Српске, одустајати од одређених пореских давања", каже Остоја Кременовић, предсједник Покрета потрошача Републике Српске.

Сљедећа уредба требало би да ограничи цијене нафте и нафтних деривата. Купци често жале на високе цијене. Нису им од помоћи ни сва удружења која бу требало да их заступају. Предсједник самозваног удружења за заштиту потрошача Реакција, Дејан Срдић, поручио је да недјеља није дан када он нити чланови брину о потрошачима. За утјеху, више је оних који су ослонац купцима. Доказују то и цијене многих производа који су у Републици Српској јефтинији него у другом ентитету.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм