Анализа Од‌јељења

Кафа поново поскупљује

  • Извор: Независне
  • 02.11.2023. 08:45

Цијена килограма кафе на тржишту БиХ од 2021. године до данас повећана је за око 30 одсто, а ако је судити по анализи Од‌јељења за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање БиХ, цијене овог многима омиљеног напитка ће расти и у наредном периоду.

Како се наводи, због поремећаја на свјетском тржишту и виших цијена сировина, очекивања су да ће цијене кафе у наредном периоду додатно расти како на свјетском тржишту, тако и на тржишту БиХ.

"Огромне залихе зрна кафе у Бразилу и Вијетнаму као највећим произвођачима се смањују те би се до краја године могле преполовити у односу на претходну годину, што ће још више утицати на растуће глобалне цијене кафе", истакнуто је у анализи.

У документу се даље наводи да су у посљедњем периоду берзанске цијене кафе знатно порасле те да је сигурно да цијене сировина неће опадати.

Да цијена сировине расте, потврдио је и Драган Грбић, главни пржионичар у "Caffemio", истичући да, без обзира на то, они неће поскупјети свој крајњи производ.

"Сировина поскупљује из разлога што је мала количина кафе у понуди, а велика је потражња. Цијене скачу и на лондонској и на америчкој берзи", рекао је Грбић за "Независне новине", додајући да се надају појефтињењу сировине.

Момчило Бањац, директор компаније "Минеа" из Градишке, истакао је да је цијена сирове кафе порасла, као и да се цијене мијењају сваког дана. Ипак, како наводи, ситуација ове године је нешто повољнија у односу на прошлу годину када су цијене кафе биле много више.

"Лично бих волио да не расту цијене, јер сваки пут када набавим робу, очекујем да ће бити повољнија, међутим није таква ситуација. Цијене ипак мало расту", рекао је Бањац за "Независне новине", додајући да на цијену утиче много елемената.

Он је истакао да је тешко предвид‌јети тачне цијене у будућности, јер је кафа берзанска роба, а и велика инфлација додатно утиче на формирање коначног износа. Међутим, оно што је сигурно, цијене се неће вратити на оне од прије неколико година.

Због поскупљења кафе на губитку, осим грађана, може бити и држава јер, како наводе у УИО БиХ, с повећањем цијена може доћи до смањења потрошње.

"Значајније повећање цијене може проузроковати значајније смањење потрошње кафе, што даље може утицати на смањење у наплати прихода од акциза на овај акцизни производ", истакнуто је у анализи.

Како су раније писале "Независне новине", за девет мјесеци ове године у БиХ је увезена кафа, пржена и сирова, вриједна 105,8 милиона КМ, што је за 36,2 милиона марака мање него прошле године.

У истом периоду на тржиште БиХ, у односу на девет мјесеци лани, стигло је и 4,7 тона мање количине кафе, па су тако увезена 14.806.124 килограма.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)