Горан Рачић

Како спријечити одлазак угоститеља на сезонски рад

  • Извор: АТВ
  • 26.03.2024. 13:45

Предсједник Подручне Привредне Коморе Бањалука Горан Рачић каже да је одлазак угоститељских радника на сезонски рад тема која је актуелна сваке године у ово доба.

Како каже, наше тржиште је већ неколико година суочено са притисцима из Хрватске и Црне Горе за радницима у угоститељству. 

"Некада се деси да комплетне смјене из наших угоститељских објеката напусте посао и оду на сезонски рад“, каже Рачић.

Рачић истиче да је то појава се којом се тешко борити. Разлог за то је, каже, могућност тамошњих угоститеља да понуде боље плате радницима него што су то у стању наши угоститељи.

Рјешење за овај проблем, додаје, јесте побољшавање услова пословања, повећање зарада те стварање сигурности и дугорочне гаранције да би радници остали на радним мјестима.

"То је тешко у овом моменту јер имамо доста људи који тај посао сматрају привременим док не остваре нешто боље у животу, углавном се то односи на младе људе. Ми немамо данас опредјељење људи, као некада, да заврше угоститељску школу и да то буде њихово трајно занимање“,  каже Рачић.

Као разлог за одлазак угоститељских радника на сезонски рад на приморје Рачић наводи то да ти људи очекују да за кратко вријеме остваре неку већу зараду.

Истиче и да одлазак радника на сезонски рад није проблем са којим се суочава само Република Српска него је то проблем са којим се суочавају и земље у региону али и неке земље Запада.

"И на Западу, у неким државама, када уђете у угоститељске објекте видјећете да раде страни радници, обично из Азије“, каже Рачић и додаје да ће и Република Српска доћи у ту ситуацију те да су поједини угоститељски објекти већ увели и роботе који помажу особљу.

Угоститељи у Српској су, каже Рачић, приморани да повећавају плате.

Пратите нас и путем Вибера