Недељко Ћорић

Како тече градња ауто-пута Београд - Бањалука

  • Извор: АТВ
  • 13.02.2024. 08:56

Вршилац дужности директора "Аутопутева Републике Српске“ Недељко Ћорић рекао је у нашем АТВ јутру да радови на изградњи ауто-пута Београд - Бањалука теку планираном динамиком.

"До сада смо на 84,6 милиона КМ утрошених средстава за изградњу овог важног националног, али и међунационалног, пројекта на простору Републике Српске који ће Бањалуку спојити са Београдом. Уговорени износ радова је 260 милиона КМ. Радимо пуном динамиком у пуном капацитету“, рекао је Ћорић. 

Због годишњих одмора у јануару је дошло до прекида радова на неких двадесет дана, а Ћорић каже да се сада радови настављају пуном капацитету.

"До сада је урађен подслој, први слој насипа на цијелој траси. Сада је цијела траса насута у првом слоју насипа више од три километра. Данас смо на другом слоју насипа. Упоредо крећемо са изградњом објеката који се налазе на самој траси ауто-пута. Интеграл је већ инсталирао базе за производњу бетона, у току је инсталирање базе за производњу асфалта“, рекао је Ћорић.

Ћорић је навео да је изабран и Надзорни орган који надзире извођење радова у оквиру овог пројекта.

"Битно је нагласити да смо добили једну реномирану француску компанију као Надзорни орган која ће омогућити да не дође до пропуста у самом извођењу. И ми имамо своје контролне органе који су присутни на градилишту и који нас информишу о свим пројектима које спроводе 'Аутопутеви Српске' па и о овом“, каже Ћорић.

На овој дионици дугој 20 километара, осим петље, је предвиђено девет објеката, додао је он.

"Имамо четири моста, пет надвожњака, градиће се наплатна станица на улазу у Републику Српску али и одмаралиште“, додао је Ћорић.

Сви радови, каже Ћорић, биће завршени до краја сљедеће године, у складу са уговором.

"Надам се да ће и од стране Србије бити завршени радови од Раче до Кузмина. Тамо је већ расписан тендер за изградњу интегрисаног граничног прелаза. Према договору, планирано је да Република Српске финансира 20 одсто овог пројекта а Србија 80 одсто“, рекао је Ћорић.

Када је ријеч о ауто-путу од Бијељине до Брчко дистрикта Ћорић каже да се нада да ће ускоро бити потписан уговор са кинеском компанијом која је прошла на тендеру за изградњу ове дионице.

"Мислим да смо при крају свих услова које треба да одобре кинеске банке, да се види како ће у коначници изгледати уговор, као и да Влада Српске обави процедуре које су неопходне за закључивање и потписивање уговора, као и са дионицом од Брчког до Вукосавља. Само чекао да ЕУ одобри средства да кренемо са изградњом од Вукосавља до Јоховца“, рекао је Ћорић и додао: "Надам се да ће ова дионица која је симбол српског јединства, заједно са 9. јануаром, постати једна веза Бањалуке и Београда, није то само национални, то је и привредни задатак“.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм