"Japan tobako internešenel" na listi

Kijev označio "Filip Moris" kao "međunarodnog sponzora rata" zbog prodaje cigareta u Rusiji

  • 26.08.2023. 10:22

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NAZK) uvrstila je dvije vodeće svjetske duvanske kompanije, "Filip Moris internešenel" i "Japan tobako internešenel" na listu "međunarodnih sponzora rata" zbog saradnje sa Ruskom Federacijom.

"Pušenje ubija. Ne samo zbog njegovih posljedica po zdravlje ljudi, već i zbog toga što neke od najpoznatijih i najvećih duvanskih kompanija na svijetu i dalje rade u Ruskoj Federaciji i popunjavaju budžet agresora", navodi se u saopštenju NAZK na Telegramu.

Monasima zabranjen pristup Kijevsko-pečerskoj lavri

Monasima zabranjen pristup Kijevsko-pečerskoj lavri

Prema finansijskim izvještajima ruskog odjeljenja "Filip Morisa", prihod kompanije u prvoj godini Specijalne vojne operacije u Ukrajini porastao je za osam odsto na 140,3 milijarde rubalja, a neto profit na 48,2 milijarde rubalja, što je za 45 odsto više nego 2021. godine, dodaje se u saopštenju.

"Japan tobako internešenel" (JTI) je lider na ruskom tržištu duvana sa udjelom od 34,9 odsto, a prema vlastitim riječima je JTI u Rusiji u 2022. godini prihodovala oko dvije milijarde dolara, prenose RIA Novosti.

Zapad u šoku: Rusija uspješno testirala novo razorno oružje?

Zapad u šoku: Rusija uspješno testirala novo razorno oružje?

Pomenute kompanije uprkos najavljenom izlasku iz Rusije i dalje razvijaju poslovne aktivnosti u ovoj zemlji, zaključuje NAZK.

Ukrajinske vlasti su do sada etiketu "međunarodnog sponzora rata" dodijelile i drugim svjetskim brendovima zbog nastavljenog poslovanja u Rusiji, a to se odnosi i na "Bakardi" rum, "Rajfajzen" banku i proizvođača "Dav" sapuna "Unilever", prenosi RT Balkan.

Пратите нас и путем Вибера