"Evergrande"

Kineski div, ipak, bankrotirao: Da li je to konačni slom globalnog finansijskog sistema?

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 10.11.2021.15:32

Ogroman obim duga "Evergrande"-a od 300 milijardi dolara i problemi kompanije sa otplatom duga - izazvali su strahove da bi njen potencijalni kolaps mogao izazvati oluju na globalnom tržištu.

I mada je djelovalo da će kineski div iz oblasti nekretnina uspijeti da se izvuče iz problema i podmiri silna dugovanja, to mu na kraju nije pošlo za rukom.

Kako se izvještava, DMSA (Deutsche MarktScreening Agentur) i zvanično priprema stečajni postupak nad "Evergrande Group", jer je korporacija danas ponovo zakasnila s plaćanjem kamata međunarodnim investitorima.

DMSA sama za sebe ulaže u ove obveznice i nije primila nikakve isplate kamata do današnjeg roka, inače kraja grejs perioda. Takođe poziva i ostale investitore obveznica da joj se pridruže

"China Evergrande Group", drugi najveći investitor u oblasti nekretnina u Kini, u septembru je kasnio sa otplatom kamata na dvije obveznice, a grejs period od 30 dana završio je u oktobru. Međutim, malo prije isteka grejs perioda u javnost je dospjela informacija da bi gigant navodno mogao da se izvuče iz kolapsa.

Međunarodni mediji su, ipak, uzeli glasine "zdravo za gotovo". Samo je njemačka agencija za skrining tržišta, DMSA, već tada priznala neizvršenje obaveza i dokazala je u studiji da bi bankrot "Evergrande"-a, najzaduženije svjetske korporacije, mogao na kraju dovesti do konačnog sloma globalnog finansijskog sistema.

Da bi mogao da pokrene stečaj nad kompanijom kao povjerilac, DMSA je sama investirala u "Evergrande" obveznice, čiji je grejs period istekao danas, 10.11.2021. godine. Ukupno, "Evergrande" bi morao da plati 148,13 miliona dolara kamate na tri obveznice, najkasnije danas. Ali, iz DMSA navode da "do sada nisu primili nikakvu kamatu na svoje obveznice".

Dodaje se i ovo: "S obzirom na to da se banke u Hongkongu danas zatvaraju, sigurno je da ove obveznice ostaju neisplaćene".