Рецепт за традиционални колач који се једе на Ивањадан.
На Ивањдање обичај да се сви чланови породице окупе у свом дому, те да заједно чувају све оне вриједности који су на прагу да буду заборављење. Суштина је да се уз ивањдански колач испричате са својима у добром расположењу, здрављу, љубав и срећи.
Састојци за први фил:
10 зрелих, али чвршћих кајсија,
4 кашике вињака или коњака, а може и ракије,
50 г мљевених бадема (или ораха),
50 г шећера,
50 г путера
Састојци за други фил:
2 бјеланцета
2 кашике ванилин шећера
2 кашике брашна
мало прашка за пециво
Припрема:
Помијешајте шећер и коњак/вињак па додајте истопљени или омекшали путер и на крају мљевене бадеме или орахе, да маса буде густа и сипкава.
Кајсије оперите добро, преполовите и избаците коштицу, па их поређајте на плех покривен папиром за печење и напуните добијеним филом тако да на свакој полутку буде купица.
Ставите у рерну угријану на 180 неких 10 минута, пише Магазин новости.
Док се кајсије пеку беланца улупајте у чврст снег па додајте шећер. Искључите миксер па умијешајте њежно брашно помијешано са прашком за пециво.
Након што су се пекле 10 минута извадите кајсије из рерне па на сваку шприцем или кашичицом ставите мало теста од беланаца па вратите у рерну на још 10 минута, највише 15 минута.
Можете служити и топло и хладно.
Пријатно!