Podaci Republičkog zavoda za statistiku

Koliko građani Srpske godišnje pojedu meda?

  • Извор: Независне
  • 19.05.2023. 12:39

Građani Srpske su tokom prošle godine u prosjeku pojeli nešto više od 1,9 kilograma meda po osobi što ih svrstava među najveće potrošače meda u Evropi.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srpskoj danas egzistira oko 5.800 pčelara koji su uglavnom organizovani u brojna udruženja.

"Najveći broj pčelara Republike Srpske, ili čak 80 odsto njih, posjeduje do 30 košnica, što ukazuje na činjenicu da se malo pčelara odlučuje da im pčelarstvo bude jedini izvor zarade, pa je znatno više pčelara hobista i poluprofesionalnih pčelara u odnosu na profesionalne pčelare", navode iz Zavoda.

Kako ističu, manji broj pčelara, ili svega osam odsto od ukupnog broja, raspolaže sa više od 60 košnica, što ih svrstava u kategoriju profesionalaca a iz raspoloživih podataka takođe je vidljivo da na terenu ima najviše stacioniranih pčelinjaka, što se donekle dovodi u vezu sa starosnom strukturom i stalnim zaposlenjem pčelara.

Prema posljednjim raspoloživim statističkim pokazateljima, pčelari su na dan 1. decembra 2022. godine raspolagali sa ukupno 158.000 pčelinjih društava, što je za 17 odsto više društava u odnosu na isti period prethodne godine.

U posmatranoj godini svaki pčelar je u prosjeku raspolagao sa po 27 košnica, što je više u odnosu na većinu evropskih država.

"Pčelari Republike Srpske su tokom 2022. godine proizveli 2.149 tona meda ili 13,6 kilograma po košnici, što predstavlja rekordno visoku proizvodnju. Ostvarena proizvodnja je čak za 246,3 odsto  veća u odnosu na prethodnu izrazito lošu godinu ili za 103,6 odsto veća u odnosu na petogodišnji prosjek (2017-2021)", navode iz Zavoda.

Prosječna maloprodajna cijena kilograma meda u 2022. godini bila je 14 KM, što je za skoro 22 odsto niža u odnosu na prethodnu godinu kada je koštao 18 KM.

Takođe, prema ovim podacima Srpska je uvezla dvije tone prirodnog meda, dok istovremeno nije zabilježen izvoz meda.

"Sve ovo ukazuje na činjenicu da je potrošnja meda stanovništva Republike Srpske u potpunosti pokrivena domaćom proizvodnjom, a varira u zavisnosti od ostvarenih prinosa meda i njegove cijene u posmataranom periodu", zaključuju u Zavodu.

Тагови:
  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм