UIO BiH

Koliko je potrošeno na alkoholna pića u BiH

  • Извор: Глас Српске
  • 08.03.2023. 07:46

Na tržište BiH, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, lani je stiglo alkoholnih pića u vrijednosti većoj od 231,7 miliona maraka, što je za oko 40 miliona više nego godinu ranije, a kao omiljeno izdvaja se pivo.

Kada je riječ o količini, podaci UIO pokazuju da je lani uvezeno više od 181,1 milion kilograma alkohola, dok je 2021. iz inostranstva stiglo više od 173,5 miliona kilograma alkohola u vrijednosti većoj od 191,6 miliona maraka.

“Tokom prošle godine BiH je najviše uvezla piva i to u vrijednosti većoj od 141,5 miliona maraka, od čega je najviše stiglo iz Srbije i to u vrijednosti većoj od 70,9 miliona maraca”, podaci su UIO BiH.

Kada je riječ o drugim vrstama alkohola, vina je lani uvezeno u vrijednosti većoj od 39,4 miliona maraka, a najviše iz Hrvatske.

Likera i rakija u 2022. u BiH uvezeno je u vrijednosti većoj od 43,1 milion maraka, takođe najviše iz Hrvatske. Lani su se alkoholna pića uvozila i iz Slovenije, Njemačke, Meksika, Belgije, Irana, Izraela i drugih zemalja širom svijeta.

Podaci UIO pokazuju da je BiH tokom prva dva mjeseca ove godine uvezla alkoholnih pića u količini od 19,1 milion kilograma, čija je vrijednost  nešto veća od 29 miliona maraka, a i tada najviše je uvezeno piva.

Ekonomista Zoran Pavlović za “Glas Srpske” kaže da je pomodarstvo piti strana piva, pored domaćih koja se teško bore sa konkurencijom iz uvoza.

“Pivarske industrije iz okruženja, a posebno iz Srbije imaju značajne fondove za reklamu, zbog čega se naši kupci opredjeljuju za strane brendove. Smatram da je očuvanje domaće pivarske industrije zadatak vlasti, kako na entitetskom, tako i na nivou BiH”, rekao je Pavlović.

Potrebno je sa jedne strane, kako kaže, stimulisati domaće pivare, dok sa druge treba destimulisati uvoznike piva koje na neki način uništavaju domaću pivarsku industriju.

“Nepotreban je toliki uvoz kraj domaćeg kvalitetnog proizvoda, a vrlo često to iz uvoza nije garantovanog kvaliteta, osim što ima ime koje je brendirano i dobru reklamu”, kazao je Pavlović.

Povećan uvoz alkohola iz godine u godinu znači, kako kaže, da živimo u teškim vremenima.

“Kada se ljudima ništa lijepo ne dešava u smislu pozitivnih vijesti, otvaranja novih pogona i fabrika, povećanja plata, treba im nešto za opuštanje i zbog toga vrlo često pribjegavaju alkoholu”, kazao je Pavlović.

Izvršna direktorica Udruženje građana “Oaza” iz Trebinja Nedeljka Neška Ilić kaže da nije nikakvo čudo što se veće količine alkohola uvoze u doba krize.

“Što je veća kriza i teža situacija, ljudi se okreću porocima, a nije tu samo alkohol u pitanju, nego su tu i igre na sreću, koje koriste da bi došli do lake zarade i zaboravili na trenutne probleme”, kazala je Ilićeva.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje pokazuju da je BiH tokom prošle godine izvezla više od 15,1 milion kilograma alkoholnih pića, čija je vrijednost veća od 33,6 miliona maraka. Godinu ranije BiH je u inostranstvo izvezla više od 12 miliona kilograma alkoholnog pića u vrijednosti većoj od 25,7 miliona maraka. Podaci pokazuju da se izvozi u Srbiju, Hrvatsku, Austriju, Norvešku, te Švajcarsku.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.