Toyota se vratila na prvo mjesto

Koliko su proizvođači automobila zarađivali po sekundi prošle godine

  • Извор: Агенције
  • 23.11.2021. 05:00

Problemi su se očigledno redali svjetskim proizvođačima automobila u posljednjih godinu i po dana. Ali postoji i dobar protok prihoda.

Prelaz na novu tehnologiju, pandemija, nedostatak čipova za komponente vozila i kriza sirovina posljednjih godina su dominirali vijestima u automobilskoj industriji, ali pogled na prihode kompanija pokazuje da kriza nije baš paralisala industriju, piše "Revija "HAK".

"Uswitch", britanska kompanija specijalizovana za poređenje cijena u raznim industrijama, pogledala je prihode najvećih svjetskih proizvođača automobila i podijelila brojke u različite vremenske intervale od kojih nam je najzanimljivije zvučao onaj po satu.

Dakle, u pandemijskoj 2020. godini, dogodila se smjena na vrhu. Toyota se s prosječnim prihodima većim od 27 miliona evra svakoga sata vratila na prvo mjesto dok je Volkswagen pao na drugo mjesto jer je prešao brojku od "samo" 25 miliona evra prihoda svakoga sata.

Istaknimo i da je treće mjesto zauzeo Daimler s više od 17,5 miliona prihoda svakoga sata.

Slijede Honda, Mitsubishi, Ford, GM, BMW, Stellantis grupa i deseti Nissan.

Kako bi vam lakše bilo pojmiti te cifre recimo da je Toyota zarađivala svake sekunde 7.600 evra dok je drugi Volkswagen uspio doći do 7.000 evra u 2020. godini.

Toyota ne samo da je imala najveće prihode, već je i prodala daleko najviše automobila: Ukupno 8,7 miliona vozila (uključujući Lexus) u 2020. godini, odnosno 724.347 mjesečno ili 166.708 automobila sedmično.

Volkswagen (uključujući Audi, Škodu, Seat, Cupru i Porsche) prodao je 5,3 miliona novih automobila.

Тагови: