Nagli skok

Kompaniji iz Hong Konga akcije za dan skočile 126 odsto

  • Izvor: Agencije
  • 04.08.2022.17:53

Malo poznata Fintek kompanija sa sjedištem u Hong Kongu zabilježila je nagli rast vrijednosti njihovih akcija u utorak, za čak 126 odsto.

Dođe da su njene akcije samo u utorak naglo porasle za 126 odsto, nakon što je doživjela niz zastoja u trgovini. AMTD Digital, filijala investicionog holdinga izašla je u javnost sredinom jula sa svojim američkim depozitarnim priznanicama koje su trgovale na NYSE.

Dvije nedjelje kasnije, akcije su porasle za 21.400 odsto na 1.679 dolara po komadu u odnosu na IPO cijenu od 7,80 dolara, prenosi Blic.

Monstruozan potez gurnuo je njegovu tržišnu kapitalizaciju iznad 310 milijardi dolara od utorka, što ga je učinilo većim od Koka kole i Američke banke prema FactSet-u. AMTD Digital ostvaruje prihod prvenstveno od naknada i provizija od svog poslovanja sa digitalnim finansijskim uslugama, a ostvario je samo 25 miliona dolara prihoda u 2021, prema regulatornom podnesku, piše CNBC.

Divlje trgovanje podsjeća na maniju iz 2021. gdje je grupa maloprodajnih investitora opsednutih Reditom (Reddit) uspelja da podigne akcije maloprodaje video igara i istisne hedž fondove za kratku prodaju. Zaista, oznaka HKD postala je najpopularnije pominjanje u Reditovoj WallStreetBets sobi za ćaskanje u utorak, prema alternativnom dobavljaču podataka Kuiver Kuantitative (Quiver Quantitative).

AMTD Idea Group ADR je takođe bila najaktivnija akcija na platformi Fideliti (Fidelity) u utorak. Akcije su ove nedjelje porasle za skoro 300%. Intenzivno spekulativno ponašanje među maloprodajnim investitorima ponovo uznemirava mnoge na Volstritu.

– Kao što smo saznali u protekle dvije godine, ovakvi događaji uzrokuju ono što bih rekao da su prilike za profit, ali veliki rizik od gubitka, posebno za naše male investitore- rekao je Džej Klejton (Jay Clayton), bivši predsednik SEC-a, u sredu u emisiji CNBC Squawk Box.

Čuveni prodavac šortova Džim Čanos (Jim Chanos) objavio je to na Tviteru i izrazio frustraciju zbog manije.

– Dakle, svi ćemo jednostavno ignorisati zalihe mema od 400 milijardi dolara u sobi – rekao je Čanos u tvitu. Bukvalno smo imali saslušanja u Kongresu o serijama od 30 milijardi dolara za GME i AMC, ali samo danas.

Ludi potezi, zasnovani na vijestima, šokirali su i samu kompaniju. AMTD Digital je u utorak izdao “zahvalnicu” investitorima, dodajući da pažljivo prati tržište u pogledu bilo kakvih abnormalnosti u trgovanju.

– Prema našim saznanjima, od datuma IPO-a nema materijalnih okolnosti, događaja ili drugih stvari u vezi sa poslovanjem i operativnim aktivnostima naše kompanije – navodi se u saopštenju AMTD Digital-a.

Tagovi: