Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Cilj obezbjeđivanje dugoročne energetske stabilnosti

  • Извор: СРНА
  • 22.03.2023. 13:09

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministra Staša Košarac izjavio je danas u Trebinju da je cilj da se obezbijedi dugoročna energetska stabilnost, pouzdano snabdijevanje energijom, te stvaranje održivog i konkurentnog energetskog sektora uz najviši stepen odgovornosti prema životnoj sredini.

U obraćanju na otvaranju četvrtog Samita energetske budućnosti "SET Trebinje 2023", Košarac je istakao da je Trebinje već četvrtu godinu zaredom regionalni energetski centar, zahvaljujući prije svega odgovornim i ispravnim politikama Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, radi se o eminentnom skupu koji okuplja sve relevantne činioce i kreatore energetskih politika, stručnjake domaće i strane u oblasti energetike.

"Republika Srpska je prepoznala energetiku kao jedan od najvažnijih strateških sektora posebno u u vremenu globalnih turbulencija. Vizija i adekvatne politike institucija Republike Srpske usmjerene su na razvoj energetskog sektora s fokusom na korištenje obnovljivih izvora energije", naveo je Košarac.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara ponovio je čvrsto opredjeljenje da se istraje u realizaciji strateških projekata važnih za Republiku Srpsku, kao što su izgradnja Hidroelektrane "Buk Bijela" i istočne gasne interkonekcije, uprkos predrasudama u jednom dijelu BiH.

"Republika Srpska nije bila smetnja razvoju energetskih kapaciteta Federacije BiH, dala je saglasnost razvoju inicijative `Južne interkonekcije`, a u svakom slučaju ćemo naći najbolji mogući način u budućem periodu da realizujemo naše značajne strateške investicione projekte koji su u Energetskoj strategiji razvoja u BiH do 2035. godine", dodao je Košarac.

On je i ovom prilikom istakao da je energetika primarna ustavna nadležnost entiteta, odnosno Republike Srpske i FBiH, a da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomski odnosa u Savjetu ministara i zajednički nivo mogu imati jedino koordinirajuću ulogu.

Košarac je podržao i pohvalio činjenicu da je Republika Srpska u smislu usklađenosti regulatornog okvira ispunila i primijenila sve evropske standarde i preporuke Energetske zajednice, izrazivši nadu da će i FBiH to uraditi.

Konstatujući da je energetika je prepoznata kao top sektor i razvojna šansa, Košarac je poručio da stručni skupovi poput Samita u Trebinju i drugi predstavljaju dokaz ozbiljne posvećenosti Republike Srpske da na adekvatan način promoviše potencijale u ovoj oblasti.

"Raduje me što je Trebinje mapirano kao mjesto donošenja dobrih odluka i savremenih politika za razvoj energetskog sektora", rekao je Košarac, dodavši da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i u budućnosti biti partner ovog skupa.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.