Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Zajednički nivo da pruži maksimalnu podršku u borbi protiv afričke svinjske kuge

  • 09.08.2023. 18:49

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac izrazio je punu podršku novim mjerama institucija Republike Srpske na suzbijanju širenja afričke svinjske kuge svinja i apelovao na Savjet ministara da što prije odobri milion KM za saniranje posljedica širenja ove zarazne bolesti.

"Institucije Republike Srpske pokazale su odgovornost prema našim poljoprivrednicima, koji su suočeni sa velikim izazovima u svom poslu. Insistiram na tome da zajednički nivo pruži maksimalnu podršku i podrži napore Republike Srpske u borbi protiv afričke svinjske kuge", napisao je Košarac na društvenoj mreži "Instagram".

On je naveo da je važno da, u skladu sa ranijim uputstvom, bude nastavljeno sa rigoroznim kontrolama prilikom uvoza svinjskog mesa na graničnim prelazima u Republii Srpskoj, Federaciji BiH i distriktu Brčko.

"Pojačanu kontrolu na prisustvo afričke kuge moraju proći svi uvoznici bez izuzetka - iz regiona, EU i drugih tržišta. Borba protiv ovog virusa zahtijeva koordinisane aktivnosti institucija na svim nivoima vlasti, ali i punu odgovornost domaćih farmera u poštovanju propisanih mjera", poručio je Košarac.

Na današnjem sastanku u Banjaluci dogovoreno je da od petka na snagu stupi set usaglašenih mjera, čiji je cilj sprječavanje širenja ove zarazne bolesti, ali i zaštita i očuvanje postojećih kapaciteta u svinjogojstvu.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)