Odbačena ponuda za preuzimanje

Kraj mostarskog "Aluminija": Otkazi i otpremnine radnicima

  • 16.12.2019. 16:34

Današnje zasjedanje Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar odbacilo je i posljednju ponudu izraelskog ponuđača Abraham grupe te odlučio da van snage stavi sistematizaciju radnih mjesta.

Radnici će biti proglašeni tehnološkim viškom, a kako zakon nalaže, njima će biti isplaćene otpremnine.

Poslije sastanka Nadzornog odbora njegov predsjednik Zdenko Klepić kazao da se raspravljalo o ponudi Abraham grupacije te odlučeno da se podrži predviđeni biznis model iznajmljivanja fabrike, ali je zatražena dorada u dijelu ponude s rokovima najma, kao i visina zakupa i pravnog odnosa sa sadašnjim Aluminijem.

"Tražili smo da iz ponude izdvoje sve zahtjeve koji se odnose na razne nivoe vlasti, a ima ih puno, čije rješavanje nije u nadležnosti uprave, niti Nadzornog odbora", izjavio je Klepić.

Zaključeno je da se podržavaju dijelovi zahtjeva i da apeluju na vlast da se stave u funkciju pokretanja proizvodnje u Aluminiju.

"Zatražili smo da se fokus u ponudi stavi na aktiviranje livnice radi potrebe za očuvanjem opreme i zaposlenika. Zadužili smo upravu da zatraži od Abraham grupe nastavak razgovora s ciljem korekcija ponude", izjavio je Klepić.

Nadzorni odbor je na zahtjev uprave stavio van snage ljetošnju sistematizaciju radnih mjesta te odlučio da se preostali radnici proglase tehnološkim viškom i da im se isplate otpremnine.

Postavlja se pitanje zašto Nadzorni odbor nije raspisao javni konkurs za iznajmljivanje livnice, isto kao što se ranije problematizovalo zašto se na takav način nije tražio i strateški partner.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.