Potraga za radnicima

Krenuo "dubrovački lov" na radnu snagu iz Hercegovine

  • Извор: АТВ
  • 13.02.2022. 19:29

Ponovo je krenuo “dubrovački lov” na radnu snagu iz Hercegovine. Svako malo tamošnje gazde dolaze u Trebinje kako bi našli ono što im treba. Nađu i to uglavnom one sa iskustvom. Trebinjske gazde već se hvataju za glavu. Radnici kažu, idemo za većom platom.

“Bio sam već. Bilo je super. Radio sam na građevini? Bilo je solidno plaćeno”, kaže jedan mladić.

“Dolje su bolji uslovi i bolje su plate nego ovdje. I ovdje da se malo povećaju plate ne bi tako dolje išli”, kaže jedan Trebinjac.

Na pitanje da li ima nekoga svog ko ide dolje da radi jedna Trebinjka odgovara: “Imam i idu zbog para zato što su ovdje male plate.”

Nije ni u Dubrovniku banjo, kažu oni koji tamo žive. Činjenica jeste da fali veliki broj radnika ali uslovi moraju biti bolji priča za ATV dubrovački penizoner.

“Bez 1000 evra nije dobra plata bilo gdje. Cijene su približno slične tako da ne valju ni za vas te plate. Gdje su vaši radnici? Idu tamo gdje je bolje, gdje su veće plate i manje problema”, kaže Igor iz Dubrovnika.

Zbog svega toga  u Trebinju je na svkom koraku oglas za posao. Najveći turistički kompleks u Trebinju traži i najviše radnika. Za predsezonu Gradu Sunca treba oko 50 radnika a za sezonu još toliko.

“Imamo određene poteškoće prilikom nalaženja radne snage, tih sezonskih radnika , znate da nam je Dubrovnik konkurencija kao i svim ugostiteljima u Trebinja. To je trend na koji niko od nas ne može da utiče nažalost. Mi smo ove godine krenuli u pravcu razmišljanja da potražime radnu snagu u opštinama u blizini”, rekla Đorđina Petijević, direktor Turističkog kompleksa Grad Sunca.

Rješnje se mora tražiti a sa Dubrovnikom se ne može takmičiti kažu u trebinjskoj Privrednoj komori. Možda ovo i nije tako loše jer je vrijeme da se mijenja odnos poslodavac-radnik.

“Ne idu oni samo zbog plate, oni žele da osjete neku vrstu sigurnosti, neku vrstu poštovanja u odnosu poslodavca prema njima. Slobodni dani, godišnji odmor jer svi mi imamo neki svoj privatni život”, istakao je Veselin Savić, direktor područne privredne komore Trebinje. 

Još nije krenula lavina otkaza. U trebinjskom Zavodu za zapošljavanje je očekuju a to su im već nagovijestili lokalni privrednici koji se raspituju za radnu snagu.

“Nema još trenutno odjava jer dolje nisu zasnovali radni odnos nije krenula sezona vjerovatno im još nisu urađene radne dozvole još je malo prerano pričati o tome ali vidim da određeni broj se priprema”, kazala je Mirjana Sušić, šef Biroa Trebinje.

Smanjuje se spisak nezaposlenih pokazuju najjnoviji podaci.  Odlazak na posao u Dubrovnik počeo je u godini prije pandemije, onda je virus sve zaustavio a sada sve liči na tu 2019.  Najviše Hercegovaca radi u sekorima hotelijerstva i ugostiteljstva , dosta ih je u trgovinama ali i na gradilištima.