Kristin Lagard

"Kriptovalute ne vrijede ništa"

  • Извор: Агенције
  • 24.05.2022. 11:56

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard smatra da kriptovalute ne vrijede "ni dinara".

"Moja veoma skromna procjena je da to ništa ne vrijedi", rekla je Lagardova o kriptovalutama u intervjuu za holandsku emisiju "College Tour" koja je emitovana u nedelju, prenosi CNBC.

"To se ne zasniva ni na čemu", dodala je ona. "Ne postoji ni osnovna imovina koja bi djelovala kao sidro sigurnosti.“

Lagardova je pozvala kreatore globalne politike da uvedu pravila kako bi zaštitili neiskusne investitore koji ulažu u digitalnu imovinu. Kriptovalute, posebno bitkoin, ove godine je izgubio više od polovine svoje rekordnih vrijednosti u novembru 2021.

"Zabrinuta sam za one ljude koji misle da ih na kraju čeka nagrada, koji nemaju razumijevanja za rizike, koji će sve to izgubiti i koji će biti strašno razočarani, zbog čega vjerujem da to treba regulisati", rekla je Lagardova.

Skepticizam bivše šefica Međunarodnog monetarnog fonda prema kriptovalutama nije nov. Ona je ranije izrazila zabrinutost zbog uticaja digitalnih valuta na životnu sredinu, kao i njihove potencijalne upotrebe u pranju novca i izbjegavanju sankcija, prenosi Bonitet.

Njeni najnoviji komentari stižu u vrijeme pojačanog ispitivanja kripto tržišta dok regulatori reaguju na posljedice kolapsa terraUSD-a, kontroverznog takozvanog stabilcoina koji je trebalo da uvijek vrijedi 1 dolar, piše CNBC.

Nekoliko centralnih banaka radi na sopstvenim virtuelnim alternativama gotovini kao odgovor na brzi rast digitalnih valuta – ECB je jedna od njih. Digitalni evro bi se "u velikoj mjeri razlikovao" od privatnih kriptovaluta, rekla je Lagardova.

Lagardova odbacila spekulacije da Evrozona ide ka recesiji

Predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard odbacila je danas spekulacije da evrozona ide ka recesiji.

"U ovom trenutku ne vidimo recesiju u Evrozoni. Ne razmatramo to kao najniže polazište u našim scenarijima“, rekla je Lagardova za tv "Blumberg" na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ona je nabrojala „najnžu stopu" nezaposlenost u zoni jedinstvene valute, veliku štednju domaćinstava i izglede za snažnu ljetnju sezonu turističke industrije kao sile koje će ublažiti negativne uticaje rata u Ukrajini i rastuće inflacije.

Evro je nakon emitovanja njene izjave neutralisao pad prema američkom dolaru zabilježen na ranom trgovanjui i dostigao najviši nivo od 1,0724 dolara, a ojačao je i u odnosu na druge valute, uključujući švajcarski franak i britansku funtu, prenosi njujorška agencija.

Lagardova je u ponedjeljak iznijela svoju viziju narednih koraka ECB-a u blogu objavljenom na veb sajtu centralne banke evrozone, najavljujući da će do kraja trećeg kvartala banka vjerovatno napustiti politiku negativnih kamata i povećati stope.

Prvo povećanje kamatne stope trebalo bi da se dogodi u julu, navela je ona.

Lagardova je odbila da kaže da li ECB možda razmišlja o povećanju kamate za 50 baznih poena, navodi "Blumberg".


  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)