Za pet do deset odsto

Kroz olakšice poslodavaca, Vlada će omogućiti povećanje plata svim radnicima

  • Извор: АТВ
  • 17.11.2021. 19:08

Povećanje plata svim radnicima za pet do deset odsto, plan je Vlade Republike Srpske. Kroz olakšice poslodavcima - rasterećenje nivoa poreza, doprinosa i parafiskalnih nameta, to će i omogućiti, zbog čega će budžet Srpske biti manji za 80 miliona maraka. Odricanje dobiti u korist radnika, kako bi plate rasle, očekuje se i od poslodavaca, kaže premijer Srpske.

"Naše razmišljanje i naša želja jeste da i poslovna zajednica bar toliko novca na neki način odvoji iz svojih rezervi iz dobiti i tako dalje da bi se plate svih zaposlenih u Republici Srpskoj povećale i time na neki način dobiti zadovoljnije radnike", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Povećanje plata radnicima, povećanje podsticaja za tehnološki razvoj kompanija sa 7 na 15 miliona maraka i reformisanje obrazovnog sistema, bile su glavne teme poslovne konferencije “Izazovi i budućnost poslovanja”. Cilj je stvoriti bolji poslovni ambijent za radnike, poslodavce i ulagače, kažu organizatori. 

"Svi ovi paneli su danas usmjereni na traženje rješenja. Ono što je evidentno jesta da za svaki od ovih problema Vlada je pronašla neko rješenje koje će dovesti do bolje situacije i ono što je još važnije jeste da smo dogovorili da i u narednoj godini radimo još intenzivnije na rješavanju tih problema", rekao je Saša Trivić iz Unije udruženja Republike Srpske. 

Predrasuda je da Republika Srpska nije pravo mjesto za investiranje i da u njoj vladaju nepovoljne ekonomske okolnosti, tvrde investitori iz Srbije. 

"Republika Srbija je upravo ovdje investirala i naša investicija M:tel se pokazala kao dobar biznis koji donosi korist i Republici Srpskoj i Srbiji kojoj plaćamo dividendu. Sve ove olakšice koje Vlada čini nama kao poslodavcu omogućavaju da budemo najveći poreski obveznik, ali ne tako što nam se povećavaju nameti, nego što nam se povećava profit, pa imamo i novca da plaćamo redovno u budžer Republike Srpske, imamo novca i da povećavamo plate radnicima", rekla je Jelena Trivan, direktor kompanije M:tel. 

Vlada će formirati Direkciju za investicije kojom će biti obuhvaćeni domaći i strani investitori. Direktno će sarađivati sa onima koji žele da pokrenu poslovanje u Srpskoj, i pomagati im da lakše uđu u posao. Plan je da u njoj budu zaposleni profesionalci iz raznih oblasti.



Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.