Prijedor

Kupinovo vino porodice Crnobrnja pije se u evropskim zemljama

  • Извор: РТРС
  • 12.08.2021. 08:51

Na plantaži porodice Crnobrnja u Usorcima kod Prijedora, završena je berba kupina.

Ova godina bila je više nego povoljna, a što se tiče prerade u ponudi ovog proizvođača je domaće kupinovo vino, dok je u planu proizvodnja rakije, likera, sokova i džemova.

Nakon završetka Poljoprivrednog fakulteta, na imanju u Usorcima, Miroslav Crnobrnja pokrenuo je proizvodnju uzgoja kupina na 700 kvadrata.

U planu je novih stotinu sadnica, a ako bi godine bile povoljne kao što je ova, kapaciteti bi mogli biti i mnogo veći.

"Vrijeme je poslužilo dobro, kupina je izuzetno rodila ima dosta ploda, malo je manjak što je u pojedinim danima bilo previše sunca pa je bilo malo izgorjelih stabala", kaže Miroslav Crnobrnja proizvođač kupine.

Uz pomoć sistema za navodnjavanje reguliše se pojava visokih temperatura i uticaj na uzgoj ovog voća. U cilju kvalitetnijeg uzgoja tu su i konsultacije sa profesorima sa Poljoprivrednog fakulteta.

Miroslav kaže da se vino koje proizvodi pije u Srbiji, ali i u drugim evropskim zemljama.

"Iz godine u godinu javljaju se novi kupci", kaže Miroslav.

Cijelu priču pogledajte u videu:


  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм