Važan projekat

Mađarska subvencioniše poljoprovrednike iz Srpske sa 28 miliona evra

  • Извор: АТВ
  • 15.08.2022. 18:21

Poljoprivrednici Republike Srpske dobiće priliku da kroz pomoć od 5 hiljada do 50 hiljada KM, kupe mašine, alate i opremu koja im je potrebna. Do 70 odsto subvencija za mehanizaciju obezbijediće Vlada Mađarske, a ostatak, odnosno manji dio, ostaje na poljoprivrednicima. Koliko je važno obnoviti opremu kako bi se lakše obavljala proizvodnja, najbolje znaju oni koji žive od zemlje i stoke, a koji bez pomoći ne bi imali mogućnost da kupe ove skupe mašine.

"Potrebna mi je jedna prikolica za stajsko gnojivo koja ima mogućnost da rasipa krečnjak i te stvari. Koliko košta to? Na sajmu sam bio i vidio da košta oko 25 hiljada evra", rekao je Petko Gajić, poljoprivrednik.

"Prioritet bi nam bio čuvanje i obrada žitarica, u nekoj daljoj varijanti. To je ono za šta ćemo aplicirati u ovom projektu", rekao je Zlatko Jokić, poljoprivrednik.

Mađarska Vlada će za pomoć poljoprivrednicima u Srpskoj izdvojiti oko 28 miliona evra, a uslov je da sve mašine budu mađarskog porijekla. Javni poziv će biti raspisan 1. septembra, a moći će se prijaviti i pravna i fizička lica. 

"Najveći i osnovni uslov je da su poljoprivrednici iz Republike Srpske ili Brčko distrikta, da im je zemljište na toj teritoriji, da su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava ili da imaju poljoprivrednu djelatnost ukoliko se radi o pravnim licima. Znači i fizička i pravna lica mogu da se prijave na javni poziv", rekla je Andrea Jaglica, direktor Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus".

Promocija projekta krenula je od Prnjavora u kome su svim zainteresovanima riješene nedoumice. Do raspisivanja javnog poziva Fondacija će obići 15 gradova i opština, kako bi detalji stigli do svih poljoprivrednika u Srpskoj. 

"Odjeljenje za poljoprivredu i šumarstvo stoji na raspolaganju svim poljoprivrednim proizvođačima sa područja naše opštine oko dodatnih informacija i prilikom popunjavanja aplikacija iz javnog poziva", rekao je Mišo Vujić iz Odjeljenja za poljoprovredu opštine Prnjavor.

Realizaciju ovog projekta je još prošle godine sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dogovorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Kaže, ovo je prvi dio sredstava koje je Mađarska obezbijedila za našu privredu, i drago mu je što će upravo poljoprivrednici prvi osjetiti benefite dobre saradnje i prijateljskih odnosa.

Тагови: