Direktor Poreske uprave Srpske

Maričić: Naplata prihoda iz godine u godinu obara rekorde

  • Извор: СРНА
  • 26.04.2023. 09:23

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić izjavio je u intervjuu Srni da Uprava ima trend rasta naplate javnih prihoda koji iz godine u godinu obaraju rekorde, sa planom da i u 2023. naplata bude šest odsto veća nego lani.

Maričić je rekao da je u prvom kvartalu ove godine prikupljeno 924,7 miliona KM javnih prihoda, što je za 170,7 miliona KM ili 23 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Naplaćeno je, između ostalog, u posmatranom periodu 530 miliona KM doprinosa ili više za 85,5 miliona KM, dok su direktni porezi u posmatranom periodu ove godine zabilježili još veći procentualni rast i naplaćeni su u iznosu od oko 260 miliona KM, što je za oko 65,9 miliona KM više nego u prva tri mjeseca prethodne godine.

Maričić je istakao da je najveći rast ostvaren kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od oko 168 miliona maraka, što je za 38,2 miliona KM ili 29 odsto više nego u prvom prošlogodišnjem kvartalu, kao i da je rast naplate poreza na dohodak bio 47 odsto.

Maričić: Poreska uprava Srpske na račun javnih prihoda prikupila 2,816 milijardi KM

Maričić: Poreska uprava Srpske na račun javnih prihoda prikupila 2,816 milijardi KM

"Posmatrajući ove pokazatelje, a posebno značajan rast prihoda po osnovu doprinosa, ali i poreza na dohodak i dobit, može se zaključiti da je u Republici Srpskoj u ovoj godini došlo do povećanja privredne aktivnosti, ali istovremeno i do povećanja plata i broja zaposlenih, koji je na rekordnom nivou", pojasnio je Maričić.

Prema njegovim riječima, to su, uz redovne i pravovremene aktivnosti Poreske uprave na kontroli i naplati prihoda, i glavni razlozi ovolikog povećanja naplate koji se bilježi od početka i ove godine.

Uvođenje e-fiskalizacije

Maričić je naveo da Poresku upravu, uz ovo i početak primjene novog Zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu u ovoj godini, očekuje i implementacija novog sistema fiskalizacije, odnosno e-fiskalizacije.

"U proteklom periodu uočeni su nedostaci postojećeg sistema fiskalizacije i samog postupka fiskalizacije, među kojima se, pored tehnološke zastarjelosti, posebno ističe nemogućnost provjere da li je fiskalni račun koji je izdat kupcu zaveden u evidencije poreskog obveznika i na njega plaćeni propisani porezi. Iz tog razloga, unapređenje postupka fiskalizacije je bilo neminovno i pred nama je uvođenje e-fiskalizacije", naglasio je Maričić.

Poreska uprava: Opomena poljoprivrednicima zbog zaostalih poreskih obaveza

Poreska uprava: Opomena poljoprivrednicima zbog zaostalih poreskih obaveza

On je naveo da novi Zakon o fiskalizaciji propisuje postupak fiskalizacije na način da se proces izdavanja fiskalnih računa i prenosa podataka o fiskalnim računima u potpunosti prati u Sistemu za upravljanje fiskalizacijom Poreske uprave, dodajući da u praksi to znači da će Poreska uprava imati podatke o svim izdatim računima u realnom vremenu i moći će provjeriti da li su na evidentirani promet plaćeni propisani porezi.

Takođe će i kupac moći provjeriti da li je fiskalni račun koji mu je izdat evidentiran u Poreskoj upravi.

"Jedan od najvažnijih elemenata fiskalnih uređaja je bezbjedonosni element putem kojeg se potpisuje fiskalni račun, odnosno identifikuje lice koje izdalo račun, što će spriječiti zloupotrebe falsifikovanja računa", rekao je Maričić.

Zadovoljavajuća poreska disciplina iako ima neodgovornih pojedinaca

Maričić je ocijenio da se poreska disciplina u Srpskoj može ocijeniti kao zadovoljavajuća, ali još ima neodgovornih pojedinaca koji ili ne izdaju fiskalne račune nakon prodaje ili davanja usluge ili na neki drugi način pokušavaju izbjeći svoje obaveze, čime vrše utaju poreza i stvaraju nelojalnu konkurenciju onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune.

On je rekao da će obaveza Poreske uprave i u narednom periodu biti da suzbija tu nelojalnu konkurenciju i sve obveznike uvede u legalno poslovanje.

"Iako imamo svega 123 inspektora, a desetine hiljada poreskih obveznika, i pored toga uspijevamo držati poresku disciplinu na zavidnom nivou jer je apsolutno nemoguće istovremeno držati pod kontrolom sve poreske obveznike. Zato se mnogo oslanjamo na što efikasnije planiranje poreskih kontrola, gdje veliku ulogu igra naše Odjeljenje za upravljanje rizicima, koje prilikom izrade planova kontrola koristi niz parametara sa ciljem da efekti kontrola budu što veći", naveo je Maričić.

Godinama nisu plaćali poreze: Frilenser koji zaradi 1000 KM, državi duguje 290,95 KM

Godinama nisu plaćali poreze: Frilenser koji zaradi 1000 KM, državi duguje 290,95 KM

On je pozvao poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave Srpske.

"Cilj Poreske uprave Srpske nije kažnjavanje poreskih obveznika, već njihovo uvođenje u legalno poslovanje i suzbijanje nelojalne konkurencije", naglasio je Maričić.

On je naveo podatke po kojima je Poreska uprava Srpske u prošloj godini izvršila 4.444 redovne terenske i kancelarijske kontrole i rješenjima naložila plaćanje 36,8 miliona KM novoutvrđenih obaveza sa obračunatim kamatama, te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato i 378 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 1.013.146 KM.

On je dodao da su prošle godine poreski inspektori izvršili ukupno 3.336 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.495 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 5.477.000 maraka, što je povećanje i broja kontrola i iznosa izrečenih kazni u odnosu na godinu ranije.

Podnijeta tužba: Nijemci se posvađali oko tenka

Podnijeta tužba: Nijemci se posvađali oko tenka "Leopard 2"

Maričić je dodao da je u prošloj godini izvršeno i 352 kontrole prijavljivanja radnika, te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato 167 prekršajnih naloga na iznos kazne od 566.000 KM, a u tim kontrolama je otkriveno 177 neprijavljenih radnika, kao i da je za 22 poreska obveznika izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Što se tiče razotkrivenih krivičnih djela, Maričić je rekao da su inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave u prošloj godini nadležnim tužilaštvima u Srpskoj dostavili 37 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog postojanja osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila republički budžet u iznosu od oko 4,5 miliona KM.

On je naglasio da će se i u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na razotkrivanju krivičnih djela kojima se nanosi šteta po budžet Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.