Све горе стање

Масовни откази у Њемачкој: Укида се 16.000 радних мјеста!

 • Извор: Агенције
 • 19.02.2024. 15:15

Софтверска компанија САП намјерава да укине 8.000 радних мјеста широм свијета, "Continental" 7.150, "Bosh" 1.200. И "ZF Friedrichshafen" и "Volkswagen" објавили су да им више неће бити потребно толико запослених, а ту је и грађевинска индустрија гдје су откази већ почели.

Није боље стање ни када су банке у питању, а нови шеф Баyера, Бил Андерсон, најавио је нову структуру фармацеутског гиганта и ставио до знања да ће бити мање запослених.

Како се наводи, један од разлога јесу трошкови енергије која је у Њемачкој све скупља, а ту је још и политика која тражи климатски неутралну производњу.

"Наш свијет рада постаје све бржи и комплекснији. Промјена је нормално стање, а на то морамо да пронађемо одговор – каже Јута Румп из Института за запошљавање и свијет рада у "Ludvigshafenu", преноси Дојче Веле.

Економска истраживања ИФО из Минхена, показала су да није најбоља ситуација ни за самозапослене и компаније са мање од девет запослених у Њемачкој. Џимдо-ифо индекс пословног расположења за самозапослене, који минхенски институт објављује од августа 2021. године, у јануару је пао на минус 22,6 поена са децембарских минус 17,5 поена.

Вриједност овог индекса је у протеклим мјесецима такорећи у константном паду. Велики број анкетираних самозапослених, чак 47,9 посто, се у јануару жалио на мали број наруџбина, наводи се на сајту ИФО.

"Опште економско окружење је све неповољније за самозапослене", закључује стручњак ИФО Катрин Демелхубер.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:49 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:50 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

 • 19:52 Без коментара

  Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

 • 19:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.