Све горе стање

Масовни откази у Њемачкој: Укида се 16.000 радних мјеста!

  • Извор: Агенције
  • 19.02.2024. 15:15

Софтверска компанија САП намјерава да укине 8.000 радних мјеста широм свијета, "Continental" 7.150, "Bosh" 1.200. И "ZF Friedrichshafen" и "Volkswagen" објавили су да им више неће бити потребно толико запослених, а ту је и грађевинска индустрија гдје су откази већ почели.

Није боље стање ни када су банке у питању, а нови шеф Баyера, Бил Андерсон, најавио је нову структуру фармацеутског гиганта и ставио до знања да ће бити мање запослених.

Како се наводи, један од разлога јесу трошкови енергије која је у Њемачкој све скупља, а ту је још и политика која тражи климатски неутралну производњу.

"Наш свијет рада постаје све бржи и комплекснији. Промјена је нормално стање, а на то морамо да пронађемо одговор – каже Јута Румп из Института за запошљавање и свијет рада у "Ludvigshafenu", преноси Дојче Веле.

Економска истраживања ИФО из Минхена, показала су да није најбоља ситуација ни за самозапослене и компаније са мање од девет запослених у Њемачкој. Џимдо-ифо индекс пословног расположења за самозапослене, који минхенски институт објављује од августа 2021. године, у јануару је пао на минус 22,6 поена са децембарских минус 17,5 поена.

Вриједност овог индекса је у протеклим мјесецима такорећи у константном паду. Велики број анкетираних самозапослених, чак 47,9 посто, се у јануару жалио на мали број наруџбина, наводи се на сајту ИФО.

"Опште економско окружење је све неповољније за самозапослене", закључује стручњак ИФО Катрин Демелхубер.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм