Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Minić o protestima: Isključivo politički motivi; Iz FBiH došao dobitnik Zlatnog ljiljana

  • Извор: АТВ
  • 07.04.2023. 13:54

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić povodom protesta poljoprivrednih proizvođača u Semberiji da se na tom skupu okupila manja grupa poljoprivrednika vođena političkim razlozima koji nemaju veze sa realni razlozima.

Minić je rekao da je netačno da se sa nezadovoljnim poljoprivrednicma ne razgovara i naglasio da je održan niz sastanaka na republičkom nivou.

"Upravo smo dogovorili da će način plaćanja tog poreza biti paušalan. Iznosiće 400 KM na godišmjem nivou, biće umanjen za 30 odsto a odnosiće se na onaj dio članova porodičnog domaćinstva na gazdinstvima koji učestvuju u radu na gazdinstvu a ne mogu biti direktno prikazani kao troškovi“, rekao je Minić.

Minić je pojasnio da se ne radi ni o kakvoj retroaktivnoj primjeni zakona ni naplaćivanja zato što je Zakon donesen 2020. godine.

"Prvi obračun trebalo je da bude 2021. godine a to nije urađeno zato što Poreska uprava nije slala opomene. 2022. godina je takođe nešto za šta se opominje u 2023. godini“, pojasnio je Minić.

Minić je upitao da li je moguće da svi drugi žele da plaćaju porez osim jedne manje grupa koja je regionalno organizovana i politički instruisana.

Marinković za ATV: Ne podržavamo protest poljoprivrednika u Semberiji

Marinković za ATV: Ne podržavamo protest poljoprivrednika u Semberiji

"Uz sve to, ta grupa je danas angažovala nekog iz FBiH da dođe i podržava poljoprivrednike iz Srpske a nisu organizoivali protese u Sarajevu a tamošni političari nisu dali da se donesu mjere koje su išle u zaštitu domaće proizvodnje“, rekao je Minić.

Minić je naveo da su ga zvali ljudi iz Bijeljine koji su mu rekli da je na tom protestu u Semberiji danas bio jedan dobitnik Zlatnog ljiljana.

"Hoću i želim da sumnjam da ovo ima bilo kakve veze sa realnom podrškom poljoprivredi“, rekao je Minić.

Minić je poručio da su ga danas kontaktirali iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske te iz Udruženja voćara Srpske koji se ograđuju od ovog protesta.

"Mi smo partneri, razgovaramo. Nikada veći budžet nismo imali, nikada više zahtjeva za kapitalne investicije koje su veće u odnosu na dosadašnji perod za nekih tri puta i onda vi kažete da je neko u problemu“, naveo je Minić.

Minić ističe da postoje realni pokazatelji da će proljetna sjetva biti veća za skoro 20 odsto upravo zbog subvencija.

Minić je još jednom ponovio da su današnji protesti isključivo politički motivisani dok sa druge strane konstantno napadaju njega kao resornog ministra.

Ta grupa poljoprivrednika, kaže Minić, nikada nije poslala zahtjev za sastanak nego su to radili preko jednog medija.

Zaključci Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske

Zaključci Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske


  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм