ATV

Održan sastanak

Zaključci Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske

 • 07.04.2023. 10:30

Predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske održali su sastanak u Vladi Srpske čija tema je bila situacija s naplatom poreza na dohodak poljoprivrednika.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti: 

Dana 24. marta 2023. godine predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske održali su sastanak u Vladi Republike Srpske čija tema je bila situacija s naplatom poreza na dohodak poljoprivrednika i primjena Zakona o porezu na dohodak iz 2015.godine. 

Sastanku su prisustvovali predsjednik Vlade RS g-din Radovan Višković, ministar finansija g-đa Zora Vidović i ministar poljoprivrede g-din Savo Minić.

Delegaciju poljoprivrednika su činili Stojan Marinković, Dragoja Dojčinović, Mišo Maljčić, Đuro Cvijić i Darko Ilić. 

Više puta smo istakli da niko od poljoprivrednih proizvođača nije protiv plaćanja poreza ali da ima niz nejasnoća koje smo zajedno željeli da otklonimo.

Kada je u pitanju 2021. i 2022. godina zaključeno je da poljoprivrednici podnesu poreske prijave. Imajući u vidu da je 2021-oj godini prethodila pandemija corona virusa, a 2022-oj suša i niske otkupne cijene uz povećane troškove sjetve, složili smo se da će eventualno ostvarene dobiti poljoprivrednika biti gotovo zanemarljive. 

Kao što je i premijer naglasio na početku sastanka, a što je i naša primjedba, Zakon o porezu na dohodak poljoprivrednika ima niz nedostataka i potrebno je da za 2023. godinu budu provedene izmjene i dopune Zakona. Mi smo iznijeli osnovne primjedbe na sadašnju situaciju i dali određene predloge. 

Zaključili smo da nekomercijalna i komercijalna gazdinstva van sistema PDV-a plaćaju godišnji paušal do 400 KM, a da potvrda o izmirenom paušalu bude sastavni dio dokumentacije za ostvarivanje prava za podsticaje u poljoprivredi. 

- Takođe smo se saglasili da je poljoprivredna proizvodnja uopšte niskoakumulativna grana privrede i da je teže ostvariti dobit baveći se poljoprivredom nego npr, trgovinom ili industrijom. U skladu s tim, predlažili smo da se: 

- Porez na dohodak komercijalnim i  poljoprivrednim gazdinstvima u sistemu PDV-a obračunava po stopi do 5 %

- Prilikom podnošenja poreske prijave  obračunata dobit  da se umanji za 30 % kao neoporezivi dio kao trošak koji je nemoguće dokumentovati, a na ime manipulativnih troškova na gazdinstvu. Ovo iz razloga što realno poljoprivrednici imaju niz poslova i specifičnih situacija u toku godine za koje ne mogu obezbijediti račune, a realno su nastali.

- Svi članovi domaćinstva su angažovani u obavljanju poslova na gazdinstvu. Stoga predlažemo da se za svakog punoljetnog člana domaćinstva, a koji je uredno prijavljen u APIF-u godišnja dobit gazdinstva umanji za po 5.000 KM fixno

- Gledajući sadašnji Zakon o porezu na dohodak, predlog je da se u Članu 8, stav 4, nakon tačke 17 doda tačka 18 koja glasi: “Poreski obveznik koji na teritoriji Republike Srpske izvrši ulaganje u opremu i postrojenje za obavljanje djelatnosti ima pravo na umanjenje poreske osnovice za vrijednost izvršenih ulaganja”.

Imajući u vidu da će predlog Zakona ići i u javnu raspravu, vjerujemo da ćemo zajednički doći do još boljih i racionalnijih rješenja.

Тагови:
 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)