Рогатица

Минић отворио Регионалну пољопривредну изложбу и сајам

  • Извор: СРНА
  • 17.09.2023. 11:18

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић отворио је данас у Рогатици Регионалну пољопривредну изложбу и сајам на којем пољопривредници Сарајевско-романијске и Горњодринске регије излажу расна грла, скоруп-кајмак, кромпир и друге традиционалне домаће производе.

Отварању су присуствовали и посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници града Источно Сарајево, те начелници општина Сарајевско-романијске регије.

У оквиру манифестације јуче је одржано стручно предавање за пољопривреднике.

Стручна комисија јуче је оцјењивала "зрели" и "млади" скоруп-кајмак из властите производње домаћица Сарајевско-романијске и Горњодринске регије, за који ће данас најуспјешнијима бити уручене награде и признања.

Познат идентитет страдалог на Вележу

Познат идентитет страдалог на Вележу

Јутрос од 7.30 до 9.30 часова извршен је пријем грла, расне стоке за изложбу, те потребне количине кромпира и традиционалних домаћих производа на изложбеном простору Лужница.

На данашњој Регионалној пољопривредној изложби и сајму у Рогатици стручне комисије ће оцјењивати - у говедарству јунице доби преко 12 мјесеци, гравидне јунице и краве од прве до четврте лактације, појединачно од произвођача који узгаја најмање три приплодна грла.

У овчарству се оцјењују двизице и приплодне овце у колекцијама од по пет грла од произвођача који узгаја најмање 50 приплодних грла, а у козарству јарице и приплодне козе у колекцијама од по пет грла, од произвођача који узгаја најмање 20 приплодних грла.

У коњарству се оцјењују кобиле и пастуви појединачно.

Бејби бум у Српској - рођено 35 беба

Бејби бум у Српској - рођено 35 беба

Награде и признања биће уручени и најбољим произвођачима скоруп-кајмака, сјеменског и меркантилног кромпира, те традиционалних домаћих производа и кућне радиности.

Организатор и покровитељ 57. Регионалне пољопривредне изложбе и сајма је општина Рогатица.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина