Resorni ministar

Minić: Počinje isplata štete za 126 poljoprivrednih proizvođača

  • Извор: АТВ
  • 24.07.2023. 11:15

Resorni ministar Savo Minić rekao je da u Republici Srpskoj danas počinje isplata štete za 126 poljoprivrednih proizvođača kod kojih je na imanjima utvrđeno prisustvo afričke kuge svinja.

"Izdata su rješenja za naknadu štete i unesena u sistem, svaki dan povećava se broj tih zahtjeva, pogotovo tamo gdje su veće farme, rekao je Minić.

Minić je naveo da nakon posjete Laktašima ide u Gradišku gdje se takođe pojavila afrička kuga svinja, napomenuvši da je juče na tom području izvršena eutanazija više od 300 svinja.

"Postoje problemi gdje je vršeno uzorkovanje krvi na ovu bolest jer se prilikom klanja svinja dogodilo da su utvrđene neke pojave na osnovu iznutrica koje ukazuju na afričku kugu svinja, ali će danas biti ponovo izvršene provjere da bi se maksimalno zaštitili i proizvođači i potrošači", kaže Minić.

Minić je istakao da Republika Srpska jedina u regionu vrši potpunu kontrolu na afričku kugu svinja i da je prva reagovala na ovu bolest, a do sada je u Srpskoj zbog pojave afričke kuge svinja eutanazirano blizu 12.000 svinja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske isplatilo je danas 2.166.494,00 KM po osnovu Zaključka Kompenzacionog Fonda kao podrška za sanaciju štete i sprovođenja mjera suzbijanja i iskorijenjivanja afričke kuge svinja.

Takođe, danas je isplaćeno i 1.180.085,80 KM po osnovu podrške modernizaciji protivgradne preventive

Пратите нас и путем Вибера